Skapa ditt eget dataspel
Kanske du eller din kompis har en idé till ett nytt dataspel? Från fredag till söndag pågår Vaasa Game Jam, ett spelevent där du har chansen att skapa ditt eget dataspel.
Evenemanget, som ordnas vid Wasa Innovation Center i Dragnäsbäck, är öppet för alla men den nedre åldersgränsen är 16 år. Mer information hittar du här.

***
Gå på filmfest
Nu har du en ypperlig chans att bänka dig bekvämt i biosalongen på Ritz! På lördag och söndag är det dags för Ritz Film Fest. Hela sex filmer visas på bioduken i helgen. Utöver filmerna blir det intervjuer, mingel och musik. Hela tidtabellen för programmet och mer information om filmerna hittar du på Ritz webbplats.
Det blir filmfest på Ritz i helgen.
***
Ut på tur, aldrig sur
Om frisk luft lockar mer än hemmasoffan i helgen så här är ett tips för dig som vill idka friluftsliv. I Vasa finns många allmänna platser där man får tända en brasa. Du måste inte heller skida eller gå 20 kilometer för att nå alla brasplatser. På Vasa stads webbplats hittar du en lista över platserna där det är fritt fram att bänka sig och grilla en korv, majskolv eller varför inte marshmallows? Klä hela familjen i lämpliga utflyktskläder och packa med kaffetermosen eller varför inte lunchen? Kom ihåg att noggrant släcka elden efter er och slänga skräpet där det hör hemma, i skräpkorgen.

***
Silas Strand spelar huvudrollen i nya filmen
Biopremiär för hela familjen
Världens kanske mest kända lillebror dyker upp på bioduken i helgen. "Håkan Bråkan" är titeln på filmen som det är Finlandspremiär för på fredag. Håkan är mest känd som Sunes retsamma lillebror från Suneserien och filmerna om Sune. I den svenska familjefilmen rymmer Håkan från sin barnvakt och siktar på att vinna årets viktigaste dataspelstävling. Men på vägen dit stöter han på en hel del motstånd, bland annat en inbrottsliga.
Trailer för Håkan Bråkan.
Läs vår recension av filmen här.

***
Ny säsong för en gammal goding
Om du inte redan har löst ett par mord i Midsomer, så är det läge att göra det nu. På Yle Arenan kan du se på säsong 22 (!) av den klassiska, brittiska deckarserien "Morden i Midsomer". I den senaste säsongen får kommissarie Barnaby bland annat jaga en mytomspunnen vargman och ge sig in i häxcirklar.

***
Mellofeber!
På lördag inleds jakten på Melodifestivalsvinnaren i Sverige med första deltävlingen i Göteborg. Både nya och lite äldre artistansikten ställer sig på scenen för att sjunga sig fram till en plats i semifinalen i mars. Läs mer om lördagens startfält här!

***
Ta kål på kålen!
Många saker är dyra nu, men inte kålen. Så passa på att njuta av denna underskattade grönsak. Ett hett recepttips är den så kallade tre veckors-salladen. En sallad som du rör ihop på nolltid och som håller i upp till tre veckor i kylskåp.
Ingredienser för tre veckors-sallad
 • 1 kilogram vitkål
 • 800 gram morot
 • 0,5 gram purjolök (eller 1 rödlök)
 • 1 röd paprika
 • 1 grön paprika

Dressing

 • 1,5 deciliter vinäger (vit vinsvinäger eller äppelcidervinäger)
 • 0,5 deciliter strösocker (du kan minska mängden om du vill ha mindre sötma)
 • 0,5 deciliter rapsolja
 • 0,5 deciliter olivolja
 • 1 matsked salladskrydda
 • cirka 1 matsked örtsalt (efter smak)
Gör så här:
 1. Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin.
 2. Lägg grönsakerna i en stor bunke.
 3. Häll alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger.
 4. Täck salladen väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i cirka 2-3 veckor.

Receptet är plockat härifrån.