I dag, den 1 mars, lanserar Vasabladet och Österbottens Tidning podden "Åhman & Öhman". Komikern och författaren Axel Åhman och kulturjournalisten Vilhelmina Öhman diskuterar filmer, böcker och andra fenomen och debatter i kulturvärlden.

Temat för det första avsnittet är adaptioner, det vill säga tolkningar av ett annat verk. Öhman pratar om en bok som blivit film och Åhman om ett tv-spel som blivit en serie.

– Vi hade inte läst eller sett varandras verk så det är kul att få berätta för den andra om saken, säger Öhman.

Hon är nöjd efter inspelningen.

– Vi var väldigt peppade både före och efteråt. Det här är ett projekt som har planerats sedan hösten och det känns roligt att vara i gång, säger Öhman.

Åhman håller med.

– Det gick jättebra. Det var naturligt och lätt, det är nästan det viktigaste.

Om vi blir helt samstämmiga i podden återstår att se, säger Vilhelmina Öhman. – Men jag tror jag eventuellt är lite mer kräsen än Axel. Han är en allätare, medan jag gillar mer lågmälda filmer.

"Åhman & Öhman" kommer ut två gånger per månad. Åhman och Öhman hoppas att personer i alla åldrar hittar något som intresserar i de tio avsnitten.

Podden ska vara lättlyssnad, säger Åhman.

– Den är för alla som är intresserade av kultur och för den som vill ha tips eller få en ny tanke om ett fenomen.

Podden utgår från vad de själva är intresserade av, men innehållet blir inte smalt ändå, säger Åhman. Han är själv en allätare av film och musik.

– För lyssnaren ska det inte hänga på om man har sett filmen eller läst boken utan vi försöker hitta en röd tråd i det.

Åhman och Öhman lyssnar mycket på poddar men tänker inte kopiera någon. De två första avsnitten av Åhman & Öhman handlar om filmer och serier.

Både Öhman och Åhman har arbetat med radio, men poddformatet är nytt, säger Öhman.

– Det känns roligt och vi får utvecklas i det.

För Åhman känns projektet som en bra motvikt till det han annars gör.

– Jag har alltid pratat mycket om kultur med vänner med samma intressen och dragits till personer som ser på filmer, går på teater och läser böcker. Det här känns bekant även om det nu görs med journalistskorna på.

Podden Åhman & Öhman ska vara lättlyssnad och passa alla som är intresserade av kultur, säger Axel Åhman. Han brukar lyssna på poddar när han lagar mat eller hugger ved.

Till podden tar Vilhelmina Öhman med sig en stor kunskap om kultur, säger Axel Åhman.

– Vilhelmina är väldigt kunnig. Hon är litteraturvetare med bra koll på poesi och nordisk litteratur. Vi har båda en bred syn på kulturfältet men har nischat in oss åt olika håll så det passar bra ihop.

Vilka styrkor tar Axel med sig?

– Axel är en stor kulturälskare som ser mycket på film och älskar att läsa. Han har bra koll på film-, teater- och musikscenen. Det är roligt att podda med någon som är så engagerad. Och så är han ju rolig, säger Öhman.