Låt musiken flöda

På fredag har Litku Klemetti konsert på Ritz. Med influenser från progressiv rock, finsk rock och italiensk disco har Litku Klemetti släppt totalt sex album, vars låtar har streamats miljontals gånger. Gruppen har blivit en favorit på den finska undergroundrockscenen med lättsam, anmärkningsvärd och lekfull musik och texter som behandlar mångfärgade ämnen.

På söndag tar Tomas Fant med sitt femmannaband till Ritz scen som en del av sin turné "My way". Under konserten kommer han att berätta om sin musikaliska resa sedan 1960-talet fram tills i dag. Läs mer om turnén i VBLs intervju med Tomas Fant.

Trabant express uppträder på Doo-bop club på fredag.

Jazza till det

På fredag uppträder Trabant Express på Doo-bop club i Vasa. En kvartett med vibrafon, saxofon, gitarr och kontrabas fyller musikkällaren. Kvartetten bjuder på modern jazz som utan trummor ger en fräsch och lätt färgdynamik. Bandet spelar musik av kompositörer som Metheny, Shorter, Esbjörn Svensson och Juha-Matti Rautiainen

Eva Vikman uppträder på Doo-bop club i helgen.

På lördag ställer sig Vikman duo på Doo-bop clubs scen. Eva Vikman är en belönad låtskrivare och har med sig pianisten Erkki Rännäli som är kunnig i både klassisk musik och jazz. Hoppfulla och målande texter som man kan identifiera sig själv i med en kombination av jazz, pop och traditionell musik utlovas.

Filminspelning på Carpella för Film i Österbotten. 22.07.2020.

Gå på premiär av österbottnisk film

På lördag är det premiär för den österbottniska filmen "Lovsång till åldrad väninna" på Ritz i Vasa. Filmen handlar om 14-åriga Hilde som åker på släktträff med sin dysfunktionella familj, och har bland annat spelats in i Karperö och på de österbottniska vägarna. Här kan du läsa en intervju med regissören Annika Åman.

Brasan sprakar i den timrade eldstaden.

Vintermys utomhus

Österbotten är en naturens pärla med många stigar och vandringsleder längs vatten och genom skogar. Ta med dig en filt och termos med kaffe, te eller varm kakao och njut med utsikt över isen eller vid en brasplats. Här hittar du till exempel Vasas allmänna brasplatser som kan användas fritt av alla besökare.

Kom ihåg egen brännved, tändmedel och annan grillutrustning och välj en plats du gillar för att njuta av din grillkorv. Eller testa göra egna s'mores – en enkel efterrätt som består av en grillad marsmallow och choklad mellan två grahamskex.

På söndag ordnas en friluftsdag i Ruinparken i Gamla Vasa klockan 12–15. Det blir pinnbröd, orientering, snöskoterturer, grillkorv och saft intill den populära pulkabacken. Evenemanget ordnas av Röda korset Gamla Vasa svenska avdelning.

Turista i din egen stad

Gå på museum eller vandra längs Vasas strandpromenad. Sportlovet till ära finns det saker att göra för hela familjen.

Den här veckan har Österbottens museum och Tikanojas konsthem uppgifter i utställningarna där man kan testa sina kunskaper och sitt skarpsinne. De som deltar i museiappron vid Österbottens museum får ett halarmärke eller en kaffe i kaféet Nova.

Om vädret tillåter blir det måleri på snön på gården vid Österbottens museum klockan 12–16. Vid Österbottens museum finns café Nova, där man kan köpa bakverk och drycker.

Här kan du läsa vår artikel med sportlovets program.

Vilhelmina Öhman och Axel Åhman. Bilderna är fotade med anledning av deras podd.

Under promenaden i det fria kan du underhålla dig genom att passa på och lyssna på första avsnittet av vår nya kulturpodd "Åhman & Öhman" med författaren och komikern Axel Åhman och kulturjournalisten Vilhelmina Öhman. Podden kommer att utkomma i tio avsnitt om filmer, böcker och andra fenomen i kulturvärlden.

En podd kan man lyssna på medan man gör andra saker. Varför inte passa på och lyssna på podd när du lagar mat eller hugger ved? Det sade Axel Åhman att han gör i vår intervju med podd-duon bakom "Åhman & Öhman".

Melodifestivalens semifinal sänds på lördag.

Stig in i en annan värld genom skärmen

När vädret inte lockar för en promenad är det skönt att slå sig ner framför tv:n eller datorn och låta timmarna vandra.

På lördag klockan 21 sänds semifinalen av Melodifestivalen. Finland har redan valt sin representant inför Eurovision Song Contest, men väntan inför Sveriges val återstår.

Den här veckan har också flera spel kommit ut. Arkivbild.

Den här veckan har också flera spel kommit ut. Bland annat "Octopath traveler 2", ett pixelspel med 3D-grafik, vacker omgivning och flera karaktärer att lära känna. Spelet innehåller turordningsbaserade strider och är rätt så likt sin föregångare men med några tydliga förbättringar.

Efter många förseningar lanserades äntligen "Hogwarts Legacy" i februari. I spelet får du vara en elev på den berömda trolldomsskolan Hogwarts känd från böckerna och filmerna om Harry Potter. Välj ditt elevhem, gå på lektioner i försvar mot svartkonst och örtlära och kämpa mot trollkarlar och svartalver. I den här världen, som utspelar sig ungefär 100 år innan händelserna i filmerna, går lätt många timmar åt.

För den som vill spela ett rykande färskt spel lanseras "Wo Long: Fallen Dynasty" på lördag för PlayStation 4 och 5, Xbox One och Series S|X och PC. Actionspelet handlar om en namnlös soldat som kämpar för att överleva i en mörk version av den senare Han-dynastin där demoner plågar kungadömena.

Uppdaterad och rättad den 3.3: Friluftsdagen i Gamla Vasa hålls på söndag och inte på fredag.