Musik och dans

Varför inte börja helgen med lite nostalgi? Showen "The Miracle – A night with Queen" gör ett stop i Vasa under sin "A kind of magic"-turné. Musikshowen har spridit Queens musik runt om i Finland i flera år.

Konserten fokuserar på albumet "A kind of magic" som släpptes 1986 och är känt för hits som "One vision", "A kind of nagic", "Friends will be friends" och "Who wants to live forever". Självklart finns även andra välkända Queen-hits med.

Konserten hålls på Ritz fredagen 17 mars klockan 19.

På fredag ordnas dans i latinamerikanska stilar på Teatro i Vasa. Dörrarna öppnar klockan 20. Evenemanget inleds med en dansklass för alla, också nybörjare är välkomna.

Sedan är det dags att finna sin inre hetta och dansa loss på dansgolvet till reggaeton, salsa, bachata och merengue fram till midnatt. Evenemanget kostar 7 euro plus garderobsavgift.

Ett vinglas till tecknandet kan vara en inspirerande kombination.

Drick vin och teckna

På fredag ordnar Vasa konstnärsgille en drink and draw-kväll, ett levande modellteckningsevenemang för tecknare på alla nivåer.

Ta med dina favoritritmaterial; ett stadigt block, kol, kritor eller pennor. Kvällen inleds med snabba uppvärmningsteckningar, följt av fem- och tiominutersposer. En 15 eller 20 minuter lång pose finns också med i programmet.

Evenemanget hålls i Vasa konstnärsgilles utrymmen vid Kasern 13 (Korsholmsesplanaden 6, innergården) klockan 18–20. Tillfället är öppet för de 20 första anmälda och kostar 5 euro.

Det bjuds på ett glas vin eller en alkoholfri drink och snacks. Du kan också ta med dig eget. Anmälan till info@vaasantaiteilijaseura.fi

I samma byggnad hittar du Black wall gallery där träskulptör Jalmari Laihinen nu har utställningen "Broken wood".

Laihinen skapar konstverk och möbler i trä där han förmedlar det sköna i trä ur en ny synvinkel. Galleriet håller öppet onsdag–fredag 12–17 och lördag–söndag 12–16.

She's Leaving Home uppträder på Doo-bop club på fredag.

Musik på Doo-bop

Går du och lyssnar på låtar som "Yesterday" eller "Hey Jude" och önskar att någon skulle spela dem för dig? Då har du tur. På fredag uppträder She's leaving home på Doo-bop club, med låtar av The Beatles i nytt arrangemang: en kvinnlig sångare och utan gitarrer.

She's leaving home kommer från Pargas och har förutom i Finland uppträtt i England, Brasilien och Ryssland. De släppte sitt debutalbum Marmalade Skies i juni 2022.

I bandet spelar Myyri Ruokolahti med sång, Riddo Ridberg på keyboard, Anton Elmvik på bas och Oliver Tschernij på trummor.

Teemu Kekkonen trio består av Teemu Kekkonen på piano, Mikael Saastamoinen på bas och Roope Kantonen på trummor. De spelar på lördag på Doo-bop club.

Musikkällaren bjuder även denna helg på jazz. På lördag uppträder Teemu Kekkonen Trio. Det blir samtida pianojazz blandat med filmiska harmonier och fängslande grooves.

Trions öppenhet för allt från Ravel till rock, traditionell finsk musik till samtida jazz ger en individuell twist på det klassiska trioformatet och en upplevelse som är lika lugnande som upphetsande.

Teemu Kekkonen trio består av Teemu Kekkonen på piano, Mikael Saastamoinen på bas och Roope Kantonen på trummor.

Både fredag och lördag öppnas till Doo-bop club klockan 19. Showen börjar klockan 20 och inträdet är 10 euro (eller 6 euro för studerande och pensionärer) – och gratis om man är medlem.

Patrik, Irene och pensionärsmakten - En fartfylld föreställning för äventyrslystna lågstadiebarn. På bilden Alexander Holmlund, Susanne Marins, Ralf Nyqvist, Carola Sarén och Johan Aspelin.

Teaterpremiär för familjens minsta

Det blir en hel del barnteater i helgen.

På lördag har Patrik, Irene och pensionärsmakten premiär på Wasa teater. Pjäsen, som dramatiserats av Hanna Åkerfelt, baserar sig på Malin Klingenbergs och Joanna Vikström Eklövs populära bokserie om Patrik och Pensionärsmakten. En fartfylld föreställning för äventyrslystna lågstadiebarn utlovas.

På söndag klockan 15 kommer Mamma mu & Kråkan på besök till Ritz. Kråkan berättar att han varit på zoo och Mamma Mu blir ivrig och vill öppna ett Ko-zoo. De minsta uppskattar denna roliga, varma, interaktiva och musikaliska pjäs om de goda vännerna och deras äventyr.

Pjäsen är cirka 35 minuter lång och passar för 2–9-åringar och deras familjer (gratis för 0–1-åriga famnbarn).

Lägg hörlurarna i telefonen och ta dig tid till att lyssna på några poddavsnitt i helgen.

Att lyssna på

Uppdatera dig om Oscarsgalan

I det andra avsnittet av kulturpodden Åhman & Öhman diskuterar Axel Åhman och Vilhelmina Öhman Oscarsgalan 2023 som gick av stapeln natten mellan söndag och måndag.

Axel talar om "Everything everywhere all at once" som vann sju Oscars och undrar ifall Oscarsfilmernas storhetstid är förbi. Vilhelmina talar om "Close och turning red" och den där märkliga tiden när man är 13 år och mellan barndomen och vuxenvärlden.

Språkbad med sportpodd

I veckans avsnitt av sportpodden Timeout diskuteras VPS senaste värvning och slutspelet i division 2-hockeyn. I studion Anssi Marttinen från Radio Vasa och Jona Nyström från Vasabladet. Ett passligt språkbad på 18 minuter för den sportintresserade.