Finland skall vara ett tryggt land där ungdomar - med hjälp av stabila vuxna - känner en positiv framtidstro. Vi bör satsa på FUI och utbildning. Lärarna skall ha tid för själva kärnuppdraget. Vår industri- och näringspolitik bör som övergripande målsättning ha skapandet av mångsidiga – och uttryckligen meningsfulla – arbetstillfällen även för kommande österbottniska generationer. Regionen skall utvecklas med direkt självständig koppling till världsmarknaden och världsutvecklingen. Inte vara en satellit eller förbli i dotterbolagsekonomi. Kultur 3.0 kan vara en av nycklarna även till en mera meningsfull fritid, med delaktighet, kreativitet och vi-anda.

Jag beredd att fortsätta försvara och utveckla Österbotten även i nästa riksdag.

Låt oss tillsammans jobba för att även våra fina ungdomar känner positiv framtidstro! Det vore den bästa investeringen för oss alla.

”Jag har under åren fått samarbeta med Joakim i flera frågor och lärt känna honom som en engagerad människa som gör sitt yttersta för vår region. Han må delvis vara känd för att främst lyfta fram de stora visionerna och energiklustret, men: Jag vet att han samtidigt ihärdigt jobbar även - och ofta i kulisserna - med frågor som rör dem som i samhället behöver extra stöd.”

Anne Salovaara-Kero Direktör, Politiker

Att man genom brett samarbete kan åstadkomma viktiga resultat även under åren i opposition är den statliga finansieringsbiten till Vasas och Umeås färja samt hela riksåttans uppgradering exempel på. Med dagens geopolitiska läge riktas blickarna inom olika samhällssektorer ännu starkare mot västra Finland och mot norden. Där kan vi vara förebilder. Under oppositionsåren lades även över partigränserna genom olika initiativ grunden för den ändring av betalningsanmärkningssystemet som flera år senare – efter avgörande krav från oss i ekonomiutskottet - kom att träda i kraft. Hela 1,5 miljoner betalningsanmärkningar raderades enbart under torsdagen den 1:a december 2022.

Framöver kan vemsomhelst blir fri inom en månad från att skulderna betalts. Det som allra mest stridit mot allmän rättsuppfattning i tidigare system är att anmärkningar kunnat bli hängande kvar i registret till och med flera år efter att själva skulden bevisligen betalts. Ofta har det handlat om väldigt små summor. Anmärkningarna har ställt till besvär till exempel då man velat hyra bostad, teckna försäkring eller skaffa sig ett telefonabonnemang. För lantbruksproducenter kan anmärkningar försvåra till exempel införskaffandet av djurfoder.

Alla borde förstå att en stor del av såväl mentalt illamående som missbruk är direkt kopplat till ekonomiska bekymmer och avsaknad av framtidstro. Personligen är jag övertygad om att den lagändring som nu äntligen träder i kraft ännu kommer att hjälpa tiotals tusen finländare under 2020-talet samt generera stora positiva samhällsekonomiska effekter.

Jag kan inte nog tacka alla kollegor från olika partier som under de senaste åren aktivt bidragit till den lagändring vi nu äntligen lyckats verkställa.

”Som god riksdagskollega sedan redan 8 år har jag sett hur Jokke talat för alla österbottniska näringar. Vi tror även båda starkt på att ett fördjupat nordiskt samarbete inom trafik, energi, forskning och innovationer skapar goda förutsättningar för äkta tillväxt och nya arbetsplatser i Finland.”

Minister Ville Skinnari (Sdp), Lahtis

Glädjande är också att Wasaline nu slår rekord på rekord och att även frakten går mycket bra. Tågförbindelserna är smidigare än någonsin – nästan för bra kan man få höra på turen som avgår kl. 04.44. Kvarkenrådets verksamhets har utvidgats och stärks samtidigt som vi från Vasas och Umeås sida undertecknat ett separat strategiskt samverkansavtal. Vid sidan av rekordinvesteringar hos befintliga industriella aktörer börjar vi se konturerna för det nordiska batteribältet växa fram. Från Vasa stads sida har vi investerat tiotals och åter tiotals miljoner för att möjliggöra dessa, liksom satsningar på bildning, kultur och idrott.

“Jocke har tydligt bevisat att han målmedvetet och fokuserat arbetar för regionen. Han är Österbottens röst och min självklara kandidat i riksdagsvalet.”

Pernilla Vikström, Palliativsjukskötare

Andra resultat med stark Sfp stämpel är höjning av hushållsavdraget, nationalspråksstrategin, inrättandet av en äldreombudsman, tryggandet av de språkliga rättigheterna i vårdreformen, skatteavdrag för forskning och utveckling, återinförande av subjektiva dagvårdsrätten, familjeledighetsreformen, program mot människohandel, höjning av studerandes inkomstgränser, ökade resurser till polisen och domstolsväsendet. Listan kan göras längre.

Ser man specifikt på Vasa valkrets och Österbotten har vi genom utmärkt samarbete med kollegorna fått resurser till omkörningsfiler på riksåttan, förbättring av vägar i bl.a. Vörå, Korsholm och Närpes, resurser till bryggor vid Norrskär, Meteorian, Viexpo, Finlands yrkesfiskarförbund, 4H-verksamhet och ungas företagsamhet. Nämnas kan även att vi från Näringsministeriet beviljades hela 14 miljoner i direkt statsstöd enbart till vätgasprojektet H-Flex-E i Vasklot.

”Har känt Jocke länge och från nära håll haft möjligheten att följa med hur starkt han brinner för att utveckla Österbotten. Uppskattar verkligen hans sätt att jobba för hela regionens bästa. En person man kan lita på, samarbetsvillig, visionär, som ser möjligheter och verkligen jobbar hårt för att dessa också förverkligas. Mycket tack vare Jockes framgångsrika, långsiktiga och uthålliga arbete är Österbotten en stark region på den finska kartan.”

Jonas Portin

Till syvende och sist handlar allt om att skapa förutsättningar för ett gott liv och meningsfulla arbetstillfällen för kommande generationer österbottningar. Att skapa resurser för att på allra bästa sätt kunna ta hand om dem som är i störst behov av hjälp och stöd. Det är de verkliga resultaten som räknas.

”Jocke är gammal lagidrottare och därför är samarbete en av hans främsta styrkor. Det jag ändå håller som Jockes bästa egenskap, är hans förmåga att kunna se framåt och outtröttligt jobba för att skapa möjligheter för Österbotten och Finland. Efter 20 års vänskap vet jag också att han inte gör det av självuppfyllande ändamål, utan för att han verkligen brinner för österbottningarnas välmående.”

Sebastian Strandvall, Fotbollsspelare