Bokbussen står parkerad på Brännarsvägen i Komossa. Det som förhoppningsvis är vinterns sista snöoväder piskar mot rutan. Inga-Britt Holmlund har tagit med sig barnbarnen Nea och Mila Holmlund in i värmen. Bussen är efterlängtad.

– Jag brukar låna tidningar och hämta böckerna jag har reserverat, säger Inga-Britt.

Hon har ungefär 15 kilometer till närmaste bibliotek, men till bussen har hon cirka 150 meter. Mycket service har försvunnit från Komossa. Därför är biblioteksbussen extra viktig för Inga-Britt.

– Den kommer hit en gång i månaden. Jag är en aktiv användare.

Bakom ratten sitter Mikael Kaustinen. Han har kört bussen i sex år och stortrivs med sitt arbete. I bussen får han möjlighet att träffa många.

– Man lär känna sina kunder. Jag vet vad de tycker om att läsa. När jag lastar böcker i bussen brukar jag välja sådant som jag tror att kunderna uppskattar.

Inga-Britt Holmlund besöker bokbussen ofta. Här lånar hon och barnbarnen böcker.

Mikael gissar att bussen är lastad med över tvåtusen böcker. Böcker som handlar om stickning är populära och Mikael försöker byta böckerna på den hyllan ofta. De mest lånade är nyutkomna böcker.

– Många av kunderna gillar deckare, så jag brukar alltid ha med sådana.

Många av bokbussens kunder är äldre kommuninvånare. Tyvärr är inte bussen handikappanpassad men det är inte något hinder för dem som vill låna böcker, säger Mikael.

Inga-Britt Holmlund har tagit med sig barnbarnen Nea och Mila Holmlund för att låna böcker.

– Jag brukar packa ner några böcker i en väska och gå in till dem som har svårt att röra sig. Alla ska ha nära till ett bibliotek och rätt att låna böcker. Det är fråga om jämlikhet.

Bokbussen kör fyra dagar i veckan och betjänar de byar som inte har tillgång till ett närbibliotek. Dessutom kör bokbussen till skolor och daghem och transporterar material mellan kommunens bibliotek. Det går att beställa bokbussen.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.

Så fungerar bokbussen

  • Bokbussen betjänar alla som så önskar, oberoende av var man bor, ålder eller övriga omständigheter.
  • I bokbussen kan du låna, förlänga lån och reservera material.
  • Bussen erbjuder ”till dörren”-bokservice för rörelsehindrade.
    Är du intresserad av att få besök av bokbussen kan du kontakta ditt närmaste bibliotek eller mejla bibl.vora@vora.fi eller mikael.kaustinen@vora.fi . Det går också att ringa 06-382 1685 eller 050-0369564