Teknatur arrangerar en fysiktävling för för gymnasiestuderande varje år. Deltagarna som lyckas bäst belönas med en resa till München eller till Schweiz för att besöka Cern, som är det världsledande laboratoriet för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning i partikelfysik.

När abiturienten Jesper Bergström vid Vörå samgymnasium blev tillfrågad om han ville delta i tävlingen, svarade han ja, men tog det hela med en klackspark. Han förberedde sig inte på förhand utan såg det mest som en rolig grej.

– Sedan fick jag veta att jag var en av de som vunnit tävlingen, säger Bergström, som bor i Rökiö.

Ann-Sofi Carlsson beskriver Jesper Bergström som ambitiös och duktig.

I december landade flygplatshjulen på schweizisk mark. Tyvärr var vädret inte det bästa, men de höga bergen imponerade. Studerandena blev inkvarterade i Genève, som Bergström beskriver som en vanlig europeisk stad. Den gjorde inga större avtryck. Cern däremot gjorde ett stort intryck.

– Vi tillbringade två dagar på Cern. Det var jättehäftigt. Tusentals människor jobbar på området. Det är som en egen stad. Där samlas världens bästa ingenjörer.

Bergström är glad och tacksam över att ha fått besöka området.

– Det är imponerande hur folk har listat ut allt som händer på området. Jag blev mest imponerad över ingenjörskonsten som står bakom alla byggnader och maskiner.

Bergström har sökt studieplats på Aalto-universitetet i Helsingfors. Han ser för sig en karriär som diplomingenjör i energiteknik.

– Det händer en massa grejer inom energi hela tiden. Jag vill gärna ha ett jobb där utvecklingen är snabb.

Nu väntar Bergström på resultatet från studentskrivningarna. Han är nöjd med förhandsbedömningen men vågar inte ta ut något förrän den slutgiltiga bedömningen kommer från studentexamensnämnden.

Ann-Sofi Carlsson är Bergströms lärare i matematik. Hon beskriver honom som väldigt ambitiös och som en person som verkligen vill förstå saker på djupet.

– Det är rekordmånga abiturienter som har skrivit fysik och kemi vid samgymnasiet i år, vilket är roligt. Efterfrågan på dem som behärskar naturvetenskapliga ämnen är stor.

Teknatur arrangerar en ny fysiktävling i maj. I den deltar cirka 2 000 elever från 45 skolor. Tävlingen har arrangerats sedan 1993 och finansieras av Utbildningsstyrelsen och Svenska kulturfonden.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.