|

"Han var en idéspruta"

NyhetsbildZoom
Rabbe Grönblom har gått bort efter en lång tids sjukdom. Foto: Arkiv/Jessica Lindgren
I måndags kom budet om att Rabbe Grönblom har gått ur tiden. Han kommer alltid att förknippas med företagen han grundade: Kotipizza, Omenahotelli och RG Line.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Jag har alltid strävat efter att hålla det enkelt", sa han i en intervju i tidningen 2007. Det var året det skrevs mest om honom, visar antalet träffar när man söker på hans namn i arkivet. Kotipizza lanserades i både Kina och Ryssland. Rederiet RG Line kämpade med finansieringen. Rabbe Grönblom gick in med egna pengar, nästan fyra miljoner euro, i rederiet. – Han om någon hade visioner, Jag minns honom som mannen som jobbade hela tiden. Han gav aldrig upp, säger Kaj Ericsson, som varit verksam i både bank- och stiftelsevärlden i Vasa och österbotten, när han minns affärsmannen Rabbe Grönblom. Han tänker också på en annan sida hos "Pizzakejsaren". – Han var en idéspruta. Han levde i nuet och var ständigt på jakt efter nytt. Kännetecknande var att han alltid kom igen. Ett exempel är Omenahotelli-konceptet. Hans första hotellkoncept misslyckades men det berodde på lågkonjunkturen. Grundandet av rederiet RG Line beskrev Rabbe Grönblom själv som en scoutgärning i sin 60-årsintervju i maj 2010. "Vägen ska vara öppen och inte stängd, det är min avsikt med RG Line", sa han i intervjun. Rubriken till intervjun var "Pizzor och hotell blev hans liv". Christer Ekman, pensionerad krögare och Rabbe Grönbloms vän, kände i går att han inte ville säga något. – Nu sörjer jag.

Vänsterförbundets Li Andersson vill inte se vinster i välfärden – som i Sverige

Nyhetsbild
Li Andersson var på plats när Vänsterbundet i Österbotten öppnade sin riksdagskampanj. Foto: Jonny Smeds
När Vänsterbundet i Österbotten startade sin riksdagskampanj var partiets ordförande på plats. Hon vill inte se att Finland går samma väg som Sverige när det kommer till vårdprivatiseringar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Nukala och Blomqvist i topp i junior-FM

FRIIDROTT Jimi Nukala, Vasa IS, drog till med segerhoppet i sista omgången och Falkens Nathalie Blomqvist var överlägsen på 1500 meter under den andra dagen av junior-FM i Joensuu.

Nyhetsbild
Sport

Juuso Haarala knep silver i junior-FM

LÄNGDSKIDOR FM i Kuopio fortsatte i dag med intervallstart. Minkens Juuso Haarala knep silver i 23-årsklassen.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.

Mest läst senaste veckan