Om bena blir fulla med spring

Lekplatsen på torget i Vasa har öppnat. Med grönt konstgräs under fötterna kan små och stora ha roligt med bollar, frisbeear, klätterställningar och solstolar. Det finns också en pumptrackbana att susa fram på med cykel eller sparkbräda.

Utanför Vilpes fabrik på Fågelberget i Korsholm blir det familjedag klockan 10–14 på lördag. Wasa Royals, Wasa Unique och Vasa Sport bjuder på ponnyridning, hoppslott och gymnastikbana. Man har också möjlighet att träffa Vasa Sports FM-ligaspelare.

Under familjedagen är Vilpes fabrik öppen så besökare kan lära sig om hur plastmaskinerna fungerar.

Konstgräs, bänkar, lekställningar och en låda full med leksaker och solstolar. Aktivitetsområdet är tänkt att glädja hela familjen.

12 poäng går till ...

På lördag är det dags för Eurovisionfinal i Liverpool. Hur ska det gå för finska Käärijä och låten "Cha cha cha"? Enligt vadslagningssajterna har boleroklädda Käärijä störst chans att utmana förhandsfavoriten Sveriges Loreen.

Finalen sänds på Yle 1 och Yle Arenan klockan 22. Sändningen refereras på finska, svenska, samiska, ryska och ukrainska. Man kan också lyssna på finalen via Yle Radio Suomi och Yle Extrem.

Till exempel på Yles hemsida kan man ladda ner poängtabeller och bingobrickor för att göra musikfesten i hemmasoffan ännu trevligare.

Käärijä-febern har Finland i sitt grepp. Så här lagar du en grön drink att svalka strupen med under lördagskvällen:

  1. Skölj och skär en lime i små klyftor. Skala och tärna två kiwifrukter. Fördela frukten i fyra glas.
  2. Riv 3 tsk färsk ingefära. Mortla 4 tsk socker och 12 myntablad och fördela i glasen tillsammans med is och ingefära.
  3. Toppa med ginger ale.

Receptet hittas också på recept.se.

Om man vill värma upp inför lördagens final kan man styra stegen mot Tørst för karaoke med Eurovisionstema. Dörrarna öppnar klockan 22 och bästa utstyrseln prisas.

Sjunger du Eurovisionlåtar i duschen? Ta steget vidare och fatta karaokemikrofonen på fredag kväll.

Kära mamma

På söndag firas mors dag. En klassiker är frukost på sängen och blommor. Eller kanske en god middag med familjen? Det finns många sätt att uppvakta en mamma.

Vi frågade hur några på Vasabladets redaktion tänker fira eller skulle vilja bli uppvaktade på mors dag.

– Jag behöver ingen lyxig middag eller så. Jag nöjer mig gott och väl med lite choklad och det att någon tänkt på att uppvakta mig på mors dag, säger en mamma till en 1-åring.

– Jag har en högstadieelev som fått i läxa att laga middag på mors dag. Annars önskar jag att barnen vill hjälpa till med hushållssysslor och trädgårdsarbete och att vi kan göra det tillsammans. Men jag vill inte packa in uppvaktandet av alla familjens mammor på en dag och tillbringa hela söndagen i bilen. I stället kan man fira morsdagshelg, säger en mamma till en 13-åring och en 15-åring.

– Tillsammans med mina syskon ska vi ge en present till mamma och också hälsa på mormor och farmor. Det blir väl det vanliga: att umgås och fika lite. Sedan blir det talko då vi ska fälla ett träd och hugga ved, säger en son till en mamma och barnbarn till en mormor och farmor.

Vid Bock's kan du vara med och avgöra vad bockarna ska heta.

Ge namn åt getter

Vid Bock's bryggeri arrangeras morsdagsmarknad lördagen den 13 maj. Mellan klockan 12 och 16 kan man bland annat köpa lokal fisk, grönsaker, ostar, hantverk, bakverk och blommor.

Det bjuds också på dockteater och quiz-orientering, och så ska bryggeriets bockar få namn genom en omröstning.

Heja på Lejonen

På fredag drar herrarnas ishockey-VM i gång. Som regerande mästare står Finland värd för turneringen tillsammans med Lettland. Lejonen möter USA i VM-turneringens första match, som spelas i Tammerfors klockan 16.20. På lördag spelar Finland mot Tyskland klockan 20.20.

Man kan följa ishockey-VM på tv via MTV3 och C More. Vasabladet rapporterar också live på sajten.

Utflykt till skärgården

Bege dig ut i skärgården och bekanta dig med lokala hantverksprodukter. Sommarsäsongen är i gång i Sommaröhallen i Södra Vallgrund.

Hantverkarbutiken och kaféet är öppet fredag till söndag klockan 11–18 den här veckan. I juni, juli och augusti är hallen öppen varje dag.

I Södra Vallgrund kan man fynda lokala hantverk. Varför inte passa på att ta en sväng ut i världsnaturarvet?

Varför inte ta en sväng ut i världsnaturarvet på samma gång? Njut av naturen och spana efter fisk som leker i Bodvattnet. Kom ihåg att lämna naturen skräpfri. Eftersom det är väldigt torrt i skog och mark är det förbjudet att elda.

Nyser du av blotta tanken på att ge dig ut i naturen? Vi har pratat med en allergiexpert som ger tips på hur man kan lindra besvären.

Nu grönskar det

Om det kliar i de gröna fingrarna kan man bege sig till kulturhuset i Smedsby. Utanför biblioteket ordnas nämligen Plantfredag den 12 maj klockan 17–18.30.

Här kan du köpa, sälja, byta eller ge bort plantor och odlingsgrejer. Det är gratis att delta men man behöver ta med sig eget bord om man vill ställa fram något till salu eller för att ge bort. Man kan också låna fröer från fröbiblioteket.

Martha och 4H har program för barnen och i närheten finns också ett hoppslott och ponnyridning. Inne i kulturhuset är kaféet öppet.

I Smedsby kan man byta plantor så här lagom till odlingssäsongen.

Bänka dig på Ritz

På fredag intar Nya Tadam scenen på Ritz med den nyskrivna musikalen "Definiera Liv". De som står på scenen är unga musikteaterstuderande från Helsingfors. De hinner med två föreställningar klockan 12 och 18.

På söndag fattar svenska komikern Claes Malmberg micken på Ritz. Claes Malmberg Liveshow börjar klockan 18. Redan klockan 19.30 på lördag kväll besöker han Schaumansalen i Jakobstad.

Nattklubbsliv

På Sky Bar & Terrace i Vasa ordnas Dildo-bingo fredagen den 12 maj från klockan 19. Under kvällen blir det även frågesport och bland priserna finns sexleksaker och -tillbehör för både män och kvinnor.

Helgläsning

Vill du sjunka ner i soffan och läsa ett riktigt bra reportage? Här kommer ett tips!