Mat & dryck

Botnia Beerfest

Ölentusiasterna kan välja och vraka när bryggerier från Österbotten och Västerbotten möts på Botnia Beerfest på Bocks i helgen, fredag–söndag, 6–11 juni. Det utlovas över 50 öl- och cidersorter från 10 bryggerier i både Finland och Sverige. Inträdet är gratis.

Den traditionella försommarmarknaden Fiskets Dag återvänder till Fiskstranden precis som den omtyckta fisksoppan.

Fiskets dag

Den traditionella försommarmarknaden Fiskets Dag återvänder till Fiskstranden i Vasa lördagen den 10 juni 9–14. På plats är det försäljning av fisksoppa, färsk, rökt, gravad och inlagd fisk samt andra fiskdelikatesser. Det ordnas en tävling för unga och dragspelsmusik ljuder kl. 10–11.

Motion & välmående

Utomhusdag för hela familjen

Lördagen den 10 juni klockan 10–16 ordnar Hakolawellness en friluftsdag för hela familjen på Öjberget. Här finns en hoppborg, klättring på lemonadkorgar, en hinderbana, bollspel och andra utomhusaktiviteter. Det bjuds på grillkorv, saft, kaffe och kex så långt lagret räcker och man kan köpa pyttipanna, lakrits och mjukglass på plats. Ta med en egen cykel om du är intresserad av terrängcykling. Evenemanget är gratis.

Den här helgen hålls officiella tävlingar i agility.

Gå på agility-tävlingar

På lördag och söndag 9–16 hålls officiella tävlingar i agility på agilityföreningens plan Metsäreviiri i Vasa. Under helgen tävlar hundarna i fem olika storleksklasser och tre nivåklasser. Det finns en buffé på plats där du kan köpa kaffe, korv och annat tilltugg.

I helgen blir det match i Amerikansk fotboll för både herrarna och damerna i Wasa Royals.

Kolla sport med egna ögon

Är du sugen på att uppleva något nytt och kanske bara sett amerikans fotboll genom tv-rutan? På fredag klockan 18.30 blir det hemmamatch för Wasa Royals som möter Helsinki Wolverines på Karlsplan. På plats finns mat och dryck att köpa och under säsongens alla matcher ordnas aktiviteter för barn och ungdomar (med väderreservering). Sedan på söndag klockan 15 spelar Wasa Royals damer mot Helsinki Roosters.

På söndag har också VPS (Vaasan palloseura) hemmamatch mot KuPS (Kuopion Palloseura). Matchen börjar klockan 18.30 på Lemonsoft stadion.

Musik & nöje

Afterwork med musik och mums

Fredagen den 9 juni klockan 15–20 uppträder DJ Erik Åhman och DJ Vesa-Matti på Door home and lounge bar. På plats är också Rosanna Lundström som fixar ihop godsaker till afterwork-evenemanget.

I helgen blir det tävlingar i olika pussel som man får besöka som publik. Bland annat ska Rubiks kub lösas både med och utan ögonbindel.

Vasa pusseldagar

Från den 9 till 11 juni ordnas Vasa pusseldagar (Pulmapelipäivät) i Vasa gymnasium. Vasa pusseldagar är en av ett flertal tävlingar som ordnas av World cube association. Under tävlingarna löser deltagarna pussel på tid, bakom ryggen och så kan de också bära ögonbindel. Man får delta som publik också för att se hur snabbt det går att lösa den klassiska rubikskuben. Här kan du läsa VBL:s reportage från fredagens tävlingar.

Nu kan de ljusa sommarnätterna på Åminne folkpark börja när det bjuds upp till dans.

Dans i Åminne

På fredag klockan 20–02 blir det dans på Åminne folkpark. Mats Bladhs & Guns Rosor låter dig ta en svängom på golvet i paviljongen.

Ruths 5-årskalas

Ruth marthaförening fyller 5 år och det firas med ett kalas för hela familjen på lördag klockan 12.30–15.30 vid kulturhuset Fanny. Både medlemmar och icke-medlemmar är välkomna. På programmet står hinderbana för barn, ansiktsmålning, stickhörna för vuxna, gräddtårta och kaffe.

Dungeons & dragons

På lördag klockan 15 har du möjlighet att testa på rollspelet Dungeons & Dragons, eller D&D, på Österbottens museum. Spelet som uppfanns i USA på 1960-talet tar spelarna ut på äventyr i en fantasivärld under ledning av en spelledare. Spelet passar för skolungdomar och unga och hålls på finska.

Stundars 50-års kalas

Stundars firar 50 år på söndag med öppet hus klockan 13–15. Museistugorna och lekmiljöerna är öppna, det hålls guidning och folkmusiken ljuder där du kan köpa kaffe och varma syltgrisar. Festen hålls 15–17 med musik av Singsby sångkör, Månskensbonden, Lina Ekblad à la Gunnar Rosenholm och konferencier är Kaj Kunnas. Evenemanget är gratis. Här kan du läsa VBLs intervju inför evenemanget.

Jubileet till ära släpper Oravais Historiska förening en bok också.

Tabberaset i Oravais

Oravais historiska förening fyller 30 år och ställer till med stor fest på lördagen klockan 13–16. Museiområdet öppnar upp för allmänheten, kaféet är öppet och det blir program för både barn och vuxna. Bland annat får vuxna smaka på en snaps från Gustav II Adolfs tid medan barnen går på skattjakt. Här kan du läsa en intervju med arrangörerna och se hela programmet.

Nu får alla bekanta sig med byarna i Finland. Bland annat har intresserade möjlighet att se Granösunds fiskeläge i Södra Vallgrund.

Loppis

Öppna byars dag

Öppna byars dag ordnas lördag den 10 juni. Det är Finlands största publikevenemang med över 600 evenemang i hela landet.

Sundom ungdomsförening ordnar knatteloppis och Malakta i Övermalax håller öppet hus 11–14. I Södra Vallgrund visas byns historia, nutid och framtid i byar-arkivet på Sommaröhallen och friluftsmuseet Granösunds fiskeläge är öppet under dagen 12–16 med fritt inträde och guidning klockan 13. Alla evenemang som ordnas och byar som deltar under dagen hittar du på en karta på avoimetkylat.fi.

Loppisrace i Gerby

Klockan 10–16 på lördag blir det loppisrace, då Gerbyborna ordnar gårdsloppis på sina gårdar längs Gerbybergsvägen.

Loppisrace i Veikars

Klockan 14–18 på söndag blir det loppisdag i Veikars, med loppis vid Älvboden och loppisrace i Älvbyarna.

Loppiset hålls i Hellnäs Uf lokal.

Loppishelg i Hellnäs

I helgen ordnar Hellnäsnejdens ungdomsförening loppis vid Hellnäs UF. Kaffeservering finns för en paus i shoppandet. Evenemanget pågår fredag 12–20, lördag 12–20 och söndag 12–16.

Köp avskrivna böcker

Biblioteken i Malax säljer avskrivna böcker och tidskrifter. Perfekt för dig som behöver lite sommarläsning. Här hittar du bibliotekens öppettider.