När KBL når Agnes Granroth har hon cyklat från Vörå till Lofoten i Norge. Hon planerar att cykla genom Europa in i Asien.

Men vi tar det från början. Granroth har aldrig bott permanent i Vörå eller i Finland, men kommunen står henne nära.

– Min mamma Christina Skott kommer från Vörå och har ett hus i Rejpelt. När jag kommer till Finland kommer jag alltid dit.

Under Granroths uppväxt flyttade familjen runt på grund av pappans jobb på Nokia.

– Vörå är viktigt för mig för jag är ganska rotlös. Det är en av de få fasta punkterna jag har. Det är en trygghet att veta att Vörå inte förändras lika snabbt som stora städer. Man vet vad Vörå är.

Också som vuxen har Agnes Granroth bott på olika ställen i världen. Fram till april jobbade hon som ekonomichef på biståndsorganisationer runtom i världen. Arbetet var så påfrestande att hon blev utmattad.

– Det var jobbigt. Säkerhetsföreskrifterna och det dagliga livet var tufft. Jobbet tog all min tid och energi så jag fick nog efter ett år.

Då beslutade hon att pumpa luft i däcken och göra en minnesvärd resa.

– Jag har länge funderat på att cykla jorden runt.

"När man cyklar är man självständig och hinner ordna tankarna."

Hennes intresse för cykling väcktes när hon bodde i London. Då pendlade hon till arbetet och fick smak för att cykla längre sträckor. När hon bytte arbete och ort fortsatte hon att cykla.

– Jag lockas av cykling eftersom man kan ta med sig sitt pick och pack och välja vart man cyklar. När man cyklar är man självständig och hinner ordna tankarna.

På en touringcykel har hon packat allt vad hon behöver. Hon inleder dagen med att trampa i tystnad, men brukar ta till ljudböcker, poddar eller musik när landskapet blir enformigt eller tungt. Som mest har hon cyklat 110 kilometer på en dag.

– Det var i Finland och det gick bra med tanke på att landskapet är platt. Här i Norge är det mer utmanande med alla fjäll.

"Man behöver inte vara rädd; sist och slutligen handlar det om att kliva upp på cykeln och börja trampa. Man lär sig vartefter."

Agnes Granroth har ingen tidsfrist. Hon tar det som det kommer, men har ändå en plan. Hon planerar att vara i Turkiet till jul. Därefter fortsätter resan in i Asien.

– Men jag tror jag kommer att flyga med min cykel till varmare länder under vintern eftersom det inte är rekommenderat att cykla i Centralasien vintertid.

Hon uppmuntrar särskilt kvinnor att cykla. Själv hade hon inte någon större erfarenhet av att cykla och än mindre av att serva en cykel när hon började pendla i Storbritannien.

– När jag började cykla längre sträckor hade jag aldrig bytt ett däck. Cykeln var tjugo år gammal och jag hade ingen aning om utrustningen. Man behöver inte vara rädd; sist och slutligen handlar det om att kliva upp på cykeln och börja trampa. Man lär sig vartefter.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.