|

Video: Vi har en dröm

Folksamling på Sandö. Folkmängden ökar på Sandö. Rurik Ahlberg, Anki Westergård, Ester Ahlberg, Elis Ahlberg och Maija Westergård lyssnar på KAJ under soundchecken. Folksamling på Sandö. Folksamling på Sandö. Folksamling på Sandö. Folksamling på Sandö. Folksamling på Sandö. Folksamling på Sandö. Alfred Backa KAJ Carolia Lithén, Ester Ahlberg, Maija Westergård, Anki Westergård, Elis Ahlberg och Rurik Ahlberg. Folksamling på Sandö.  Folk dansar framför scenen då Fredrik Furu spelar. Fredrik Furu spelar på Sandö. Rebecca Varhama uppträder under manifestationen.
På söndagen ordnades en manifestation för mångkultur på Sandö. Vi var på plats under hela dagen och rapporterade från evenemanget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rurik Ahlberg och Anki Westergård har kommit till manifestationen med barnen Elis Ahlberg, 9 år, Ester Ahlberg, 8 år och Maija Westergård, 9 år. På skylten som Maija håller uppsträckt i luften står det "Alla är lika värda". Varför har ni kommit hit i dag? - Det är viktigt att visa att alla är lika värda. Man kan inte välja var man föds, säger Maija. - Demokrati! säger Elis. Maija tycker att det är bättre att skriva något positivt på skylten än något negativt. En av manifestationens arrangörer, Marion Norrgård, är förväntansfull inför dagen: - Redan vid soundchecken började folk leta sig hit. Det blir fler och fler anmälningar på facebook hela tiden. Jag tror att folk har avvaktat hur vädret ska bli. Arrangörerna Ungdom mot rasism blev glatt överraskade över det stora intresset som folk har visat. - Det ligger i tiden att visa var man står. Jag tror att folk känner att det är dags att ta ställning nu. Från början var det tänkt att även en parad skulle ingå i manifestationen, men den gick inte att ordna på så kort tid. - Men personligen tycker jag att det viktiga är ATT vi samlas och inte HUR.Amina Elezovic, ordförande för Ungdom mot rasism i Vasa, höllöppningstalet: - I dag visar vi att Vasa säger ja till olikheter och mångkultur. Det är roligt att se att folk accepterar också mig fast jag inte kommer härifrån. Som del av en minoritet känner jag mig välkommen att bo i Vasa. Jag hoppas att om några år kommer en till Amina att stå här och säga samma sak. Lillemor från Jakobstad och Vivi-ann från Vasa är på Sandö för att demonstrera mot främlingsfientlighet och för att lyssna på KAJ. - Det är viktigt att visa att alla är lika mycket värda, säger Lillemor. Tror ni att manifestationen har någon effekt? - Absolut. Om man inte gör något händer det inget heller, säger Lillemor. Flera politiker engagerade sig i manifestationen, bland andra Vasas fullmäktigeordförande och riksdagsledamot Joakim Strand. I sitt tal lyfte Strand fram mångkulturens betydelse för exporten. Han sade också att Vasa stad ska bli en stad med noll tolerans mot allt som andas rasism. Politikern Laura Ala-Kokko från De Gröna påminde om att man kan ha många drömmar. Att man drömmer om ett samhälle där alla är lika värda betyder inte att man glömmer bort till exempel problemen inom äldrevården. Ordningsvakten Bo Norrgård uppskattade att kring 1000 personer hade kommit och gått under dagens lopp på Sandö.

Kommentarer
|

Nu är byggandet av nya Kvarkenfärjan i gång: "En historisk händelse"

Nyhetsbild
Startskottet för Kvarkenfärjan symboliseras av svetsflammorna från den maskin som på måndagen började arbeta med stålet. I bakgrunden Tomas Häyry och Hans Lindberg. Foto: Marcus Lillkvist
Vid lunchtid på måndagen tryckte Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och hans kollega från Umeå, Hans Lindberg, igång maskinen på varvet i Raumo.

Mest läst senaste veckan