|

Delade åsikter om hockeyligans nya tre mot tre-regel

Ännu har ingen ligamatch avgjorts enligt den nya förlängningsregeln, men diskussionen om den har startat. Vasa Sport har prövat på tre mot tre i en träningsmatch.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tre utespelare mot tre gäller i alla förlängningar i ishockeyligans grundserie kommande säsong. Många rutinerade spelare är tveksamma till ändringen. – Jag vill inte döma ut den direkt, men personligen är jag ingen supporter av den nya regeln, säger HPK-centern Riku Hahl. – Jag tycker man kunde spela sudden death helt som vanligt. Det här kan till och med leda till att man börjar bygga upp lagen enligt förnyelsen. Man köper så snabba spelare som möjligt då det finns mer utrymme än tidigare i rinken, spekulerar Hahl. Under de senaste säsongerna har de fem minuter långa förlängningarna i grundserien spelats med fyra mot fyra. I slutspelet, där det är förlängningsperioder på upp till tjugo minuter som gäller, blir det fortsättningsvis fem mot fem. Liganykomlingen KooKoos lagkapten Ari Vallin gillar att det sannolikt blir färre matcher som avgörs i strafftävling. – Jag tycker att alla system där ett avgörande mer sannolikt kommer i spelmoment är bra, även om straffar bjuder på en viss cirkusunderhållning, säger Vallin. Antti Tyrväinen i Ilves gillar också förnyelsen. – Det händer mer och matcherna avgörs genom spel på isen, säger Tyrväinen. Tuomas Pihlman i JYP vill inte ta ställning för eller emot. – Det är svårt att säga, då vi inte ens tränat på det ännu. Men jag ser med intresse fram emot att se hur det börjar fungera, säger Pihlman.


Ett lag som prövat på tre mot tre är Sport. En träningsmatch mot Kärpät avgjordes enligt de nya förlängningsreglerna. – Det här var intressant. Jag tycker att det är en utomordentligt bra förnyelse. Ju färre straffavgöranden desto bättre för hela ishockeyn och för seriesystemet, sade Sports tränare Tomek Valtonen efter den uppgörelsen. Ligans vd Kimmo Rannisto uppger att goda erfarenheter från nordamerikanska AHL och svenska SHL inspirerat till regeländringen. Ligan har också infört några mindre regeländringar under sommaren. Lagen kommer inte längre att byta sida mellan tredje perioden och förlängningen. Om en match avgörs i strafftävling kommer isen inte att putsas inför den, utan avgörandet kommer direkt. Enligt ligan tog putsningen – som gjordes utan att spola på nytt vatten – för lång tid och påverkade stämningen i hallarna negativt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan