|

Kroatien fortsätter att transportera flyktingar till Ungern

NyhetsbildZoom
Så här såg det ut på tågstationen i Tovarnik i Kroatien i fredags. Foto: Lehtikuva/AFP
Kroatien och Ungern har inte lyckats enas om hur de ska handskas med flyktingläget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kroatien uppger sig ha tvingat Ungern att ta emot tusentals flyktingar genom att skicka dem tillbaka till den ungerska gränsen. Premiärminister Zoran Milanovic uppger att Kroatien kommer att fortsätta med samma politik. – Kroatien kan inte bli Europas flyktingförläggning. Kroatien började i går transportera flyktingar till sin gräns mot Ungern. Kring 3.000 människor kunde på fredagen ta sig in i och fler väntas följa dem i dag. Ungern började tidigare i veckan mota bort flyktingar vid sin gräns mot Serbien vilket resulterade att flyktingarna i stället tog sig till Kroatien. Landet tog emot över 20.000 människor under några dagar. Kroatien har uppgett att det inte klarar av att ta emot så stora flyktingmängder, men Ungern vill inte heller öppna sina gränser. Ungern anklagar Kroatien för att bryta mot EU:s flyktingregler. Landet har byggt ett 41 kilometer långt stängsel längs sin gräns mot Kroatien. Största delen av gränsen mellan länderna löper längs floden Drava, som utgör ett svårt hinder för flyktingarna. En medarbetare till Ungerns premiärminister Viktor Orban varnar för att Ungern kan stoppa ett kroatiskt medlemskap i Schengenområdet om landet inte klarar av att skydda sina gränser.

Kommentarer
|

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Nyhetsbild
En kopia av "världskilot" som nu får nöja sig med att vara jämförande vikt till den matematiska formel som ska användas som grundbult för definitionen av vikten. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT
Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan