|

"Nu blev julen förstörd"

NyhetsbildZoom
En del barn i Maxmo har reagerat kraftigt på att det i kyrkan avslöjades att det är mamma och pappa som köper julklapparna. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Tomten finns inte. Det är mamma och pappa som köper presenterna. Det fick barnen i Maxmo veta på en skolgudstjänst i fredags. Nu är föräldrarna upprörda.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Min nioåring var lite ledsen. Hon sa att julen är förstörd nu, säger Kim Backlund. – Min förstaklassare kom hem och sa att prästen sagt att det inte finns någon tomte. Hon utvecklade sedan en egen teori om att prästen kanske menade att det bara finns en riktig tomte och resten är hjälpredor. Försvarsmekanismen slog antagligen på, hon vill så gärna tro, säger Charlotta Frantz. – Min fyraåring förstod kanske inte riktigt. Men hon blir förstämd och ledsen när jag försöker fråga om hur det var i kyrkan. Min sjätteklassare fick trösta en förstaklassare i bussen hem, när denna storögt frågade om det inte finns någon tomte, säger Leena Nikkari-Östman. Det var ett predikobiträde som ledde andakten. I adventsgudstjänsten deltog barn från Maxmo kyrkoby och Särkimo skolor samt barn från Tottebo daghem och gruppfamiljedaghemmet Minidagis i Maxmo samt Rödluvans daghem i Särkimo.
"Knappast illa menat" Maxmo kyrkoby skolas rektor Fanny Tuuri säger att både elever och lärare reagerade på uttalandet under skolgudstjänsten. – Några började skruva på sig redan i kyrkan. De äldre funderade vad småsyskonen ska tro. Jag tror knappast att det var illa menat, men det blev fel. Vi har försökt lugna ner barnen efteråt, säger hon. Tuuri gav också direkt respons åt predikobiträdet i kyrkan. – Jag sa att vi tyckte det var tråkigt att det blev som det blev.
Föräldrar besvikna, Hem och skola skrev brev Föräldrar i Maxmo och Särkimo är även de besvikna på predikobiträdets avslöjande. – Man får tycka vad man vill om tomten, men det är inte kyrkans sak att avslöja hur det ligger till, säger Frantz. Hem och skola-föreningen har också reagerat och skickat brev till församlingen. Den skriver: "I denna tid av krig, terror och ekonomisk orolighet är väl livets små glädjeämnen än viktigare för barnen. Julglädjen och förväntan har nog till viss del förtagits för många barn nu, och de har börjat tvivla och ifrågasätta. Vi föräldrar ser det som vår sak att informera barnen om tingens verkliga ordning, och tids nog inser de hur det verkligen står till med tomten." – Skadan är redan skedd den här gången, men vi vill förebygga att det inte sker igen, säger Frantz. – Det är ett intressant dilemma. Predikobiträdet ljög inte, men sa en sanning som skadar barnen, säger Nikkari-Östman.
"Fokus på fel ställe" Tf kyrkoherde Tomas Klemets i Vörå församling har fått en del respons på andakten, både skrivelsen från Hem och skola-föreningen och e-post från enskilda föräldrar. – Det har tydligen väckt reaktioner, jag förstår det. Nu vet jag inte exakt vilka ord som använts men det har uppfattats att fokus ligger på fel ställe. Det är beklagligt om folk reagerar negativt. Klemets har pratat kort med predikobiträdet, som inte är prästvigt. – Barnen hade fått skriva texter på förhand om julen. Det hade handlat bland annat om julklappar och önskelistor. Predikobiträdet hade försökt säga åt barnen att de inte ska skriva så långa önskelistor med dyra saker med tanke på att mamma och pappa kanske inte har så mycket pengar så här i ekonomiskt svåra tider. Klemets säger att en andakt ska fokusera på det som är kyrkans budskap den här tiden på året. – Vi ska utgå från advent, julen och Jesu födelse. Den som predikar måste anpassa det till åhörarnas nivå och ålder. Som förman har han inte gett någon vägledning åt predikobiträdet vad som är lämpligt att tala om. – Jag har utgått från att hen har så mycket erfarenhet att jag inte behöver göra det, säger Klemets. Predikobiträdet har inte gått att nå för en kommentar.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan