|

Hon Instagram-strejkar till jul

NyhetsbildZoom
Liisa Mendelin. Foto: Laura Mendelin
Liisa Mendelin har raderat både Facebook och Instagram från sin telefon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

December betyder högt tryck på plånboken när samhället faller in i en konsumtionshets som syns på matbordet, i våra pyntade hem och i tomtesäcken. Det här vill Liisa Mendelin ta avstånd från. Hon väljer i stället att konsumera mindre och har bestämt sig för att skärmfasta fram till julafton – fastenörd som hon är.

– Jag brukar få ont i ögonen. Jag sitter framför en dator på jobbet och när jag kommer hem fortsätter jag att stirra på en liten skärm.

Den lilla telefonskärmen har blivit något av ett beroende för Mendelin, och det blev tydligt när hon nyligen låg hemma med feber en vecka.

– Jag behövde vila och men i stället låg jag och scrollade genom Instagram, Twitter och Facebook. Jag är ingen hjärnforskare men det kan ju omöjligtvis vara någon vila. Jag är övertygad om att hjärnan arbetar hårt med infon, säger Mendelin.

En rätt så onödig info, dessutom.

– Det är så klart roliga inlägg men man kan fråga sig vad som är viktigt på riktigt. Varför ska jag hålla reda på hur bra andra tränar eller vilka fina fester folk i andra städer går på, säger hon.

Eftersom Mendelin använder Facebook på jobbet är det inte fråga om någon totalfasta. Hon och kollegorna använder till exempel en Facebookgrupp för att ta fram nya idéer.

– Men jag säger högt för mig själv vad det är jag ska kolla. Jag har förbjudit mig själv att scrolla i flödet, men det första inlägget får jag läsa.

Adventsfastan en kristen tradition

Vanligtvis brukar Mendelin fasta på våren under påskfastan. Men att fasta i adventstid är inget ovanligt.

– Det är en gammal kristen tradition som finns både i den ortodoxa och katolska kyrkan, men är lite bortglömd i den lutherska.

Fastan gäller inte Mendelins blogg, som hon har ett annat förhållningssätt till.

– På bloggen kan jag skapa och vara kreativ och inte passivt stirra på en skärm och ta in en massa info.

Mendelin saknar tiden före skärmtelefonerna, när bloggen var hennes främsta sociala media.

– Det finns mer rum att uttrycka sig på i en blogg och det blir inte så snuttifierat.

Men det betyder inte att hon ogillar smarttelefoner och skulle inte klara sig utan kartfunktionen i sin telefon.

– Och jag gillar att skicka roliga emojier via Whatsapp till de jag tycker om.

Komiker fick nog av sin smarttelefon

Svenska komikern och tv-profilen Henrik Schyffert har också nyligen genomfört en månadslång "fasta". Han bytte ut sin smarttelefon mot en gammal hederlig viktelefon och har utvärderat sitt projekt. Läs här vad han kom fram till.

Kommentarer
|

Bröllop i Grekland för Anne Lundberg

Nyhetsbild
Anne Lundberg. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
SVT-profilen Anne Lundberg har gift sig med kärleken Allan Lindfors. Vigseln ägde rum på ön Paros i Grekland under midsommarhelgen.

Mest läst senaste veckan