|

Förolämpningar blir konst

NyhetsbildZoom
Ben Kinsley och Jessica Langley samlar in förolämpningshumor i det gamla turistinfot på torget. Foto: Ari Sundberg
Två konstnärer från New York reser världen runt och samlar in förolämpningar. Nu besöker de Vasa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Känner du till något förolämpande uttryck som döljs med humor? Då ska du söka dig till salutorget i Vasa. Där samlar de amerikanska konstnärerna Ben Kinsley och Jessica Langley in sådana till sin konstinstallation. I den gamla turistinfokiosken vid gågatan bandar de in förbipasserandes humorskatter.

– Det är stor skillnad på hur man med humorns medel förolämpar varandra i olika kulturer. Det finns till och med variationer inom olika länder, säger Kinsley.

Kinsley, Langley och en tredje konstnär, Jerstin Crosby, har arbetat med att samla förolämpande humor i fem år. Projektet har fört dem bland annat till Belfast, Berlin och Mexico City.

– I USA är det vanligt med skämt som handlar om mammor, vi kallar dem "your mama"-skämt, säger Langley och ger ett exempel.

– Min favorit är den här: "Din mamma är så fet att när hon hoppar upp i luften så fastnar hon".

I Belfast däremot kunde konstnärerna konstatera att det är vanligt att beskriva den andra som värdelös. Ett exempel på en sådan förolämpning hänger i fönstret till kiosken: "Du är ungefär lika användbar som en get på en kålodling".

På två av stugans väggar hänger finländska uttryck: "Han har inte alla Mumin i dalen" står det på den ena, "Hon har nog inte allting hemma" på den andra.

– Vissa uttryck är gemensamma för många kulturer. Som det med att man säger att någon inte har alla verktyg i lådan, eller "lamporna lyser men ingen är hemma", det vill säga att man inte har alla Mumin i dalen, säger Kinsley.

Konstnärerna gästar Vasa inom ramen för föreningen Platforms Artist in Residence-program och resultatet av deras insamling ska visas i form av en videoinstallation i slutet av januari.

Konstnärerna upprätthåller även en webbplats där man kan bekanta sig med resultaten av deras insamlingsarbete.

Förolämpningshumor

  • Du kan dela med dig av din humorskatt på söndag klockan 12-16, måndag klockan 11-13 och 16-18 samt på tisdag klockan 14-18.
  • Bekanta dig med projektet på nätet på www.janksarchive.org.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan