|

Wallström lanserar civil värnplikt

NyhetsbildZoom
Margot Wallström. Foto: Vesa Moilanen
Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill införa en "modern" värnplikt i Sverige som även kan innebära civila samhällsinsatser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon menar att det finns många tänkbara uppgifter, till exempel att ta emot flyktingar.

Wallström lanserade idén på Folk och Försvars konferens i Sälen på söndagen och hon betonar att det är hennes personliga åsikt. Regeringen har tillsatt en utredning som just nu tittar på frågan om hur försvaret ska lösa sitt personalbehov i framtiden, till exempel genom inslag av värnplikt likt det system man har i Danmark.

Wallström anser att Sverige behöver en "modern" värnplikt som gäller både för män och för kvinnor.

– Den bör vara jämställd och innehålla både en militär och civil del. Jag ser behovet av det inte minst när det gäller naturkatastrofer. Vi har haft skogsbränder och andra naturkatastrofer i Sverige där det verkligen skulle ha kommit till hjälp.

Wallström pekar också på att värnpliktiga skulle kunna användas för att leta efter försvunna.

– Eller hjälpa Migrationsverket eller välkomna nyanlända till Sverige. Så uppgifterna finns där, säger hon.

Wallström vill att värnpliktiga ska kunna välja mellan militär värnplikt och civil värnplikt.

Själv skulle hon kunna tänka sig att göra miljöinsatser som värnpliktig, till exempel att sanera stränder från oljespill. 

Värnplikt i Sverige

  • Sverige hade värnplikt mellan 1901 till 2010. Systemet är numera vilande i fredstid.
  • Värnplikten omfattade normalt mellan 7,5 och 15 månaders tjänstgöring.
  • Från 1980 fick även kvinnor göra militärtjänst om de ville.
  • Den svenska försvarsmakten är i?dag baserad på anställd personal.
  • Värnplikten har ersatts av en totalförsvarsplikt för både män och kvinnor mellan 16 och 70 år.
  • Totalförsvarsplikten innebär ingen utbildning utan en plikt att hjälpa till i ett krisläge.?
  • Källa: Försvarsmakten
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan