|

Wallström lanserar civil värnplikt

NyhetsbildZoom
Margot Wallström. Foto: Vesa Moilanen
Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill införa en "modern" värnplikt i Sverige som även kan innebära civila samhällsinsatser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon menar att det finns många tänkbara uppgifter, till exempel att ta emot flyktingar. Wallström lanserade idén på Folk och Försvars konferens i Sälen på söndagen och hon betonar att det är hennes personliga åsikt. Regeringen har tillsatt en utredning som just nu tittar på frågan om hur försvaret ska lösa sitt personalbehov i framtiden, till exempel genom inslag av värnplikt likt det system man har i Danmark. Wallström anser att Sverige behöver en "modern" värnplikt som gäller både för män och för kvinnor. – Den bör vara jämställd och innehålla både en militär och civil del. Jag ser behovet av det inte minst när det gäller naturkatastrofer. Vi har haft skogsbränder och andra naturkatastrofer i Sverige där det verkligen skulle ha kommit till hjälp. Wallström pekar också på att värnpliktiga skulle kunna användas för att leta efter försvunna. – Eller hjälpa Migrationsverket eller välkomna nyanlända till Sverige. Så uppgifterna finns där, säger hon. Wallström vill att värnpliktiga ska kunna välja mellan militär värnplikt och civil värnplikt. Själv skulle hon kunna tänka sig att göra miljöinsatser som värnpliktig, till exempel att sanera stränder från oljespill. 

Kommentarer
|

Björn attackerade orienterare

Nyhetsbild
En annan björn. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
En man som orienterade råkade under lördagskvällen hamna mellan en björnhona och hennes unge i Ovanåkers kommun i Hälsingland, enligt polisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan