|

Hur är det med kärleken?

VBL och ÖT kartlägger hur österbottningarnas förhållanden och kärleksliv ser ut. Zoom
Foto: Hans Othman

VBL och ÖT kartlägger hur österbottningarnas förhållanden och kärleksliv ser ut.

Finlandssvenskarna skiljer sig mindre och är betydligt nöjdare med sin partner än finskspråkiga par. Eller? Nu vill vi veta hur österbottningarnas kärleksliv ser ut.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det går bra för kärleken och parförhållandet i Svenskfinland jämfört med övriga landet. Finlandssvenskarna har 40 procent mindre risk för skilsmässa och är allmänt taget väldigt lyckliga i sina förhållanden. Det här framkommer i Familje­barometern som Väestöliitto gjorde 2013. Barometern undersökte styrkor, konflikter samt orsaker till skilsmässor i finländska förhållanden. Orsakerna till lyckliga finlandssvenska förhållanden är många. Enligt Osmo Kontula, forskningsprofessor på Väestöliitto, ligger grunden i en högre utbildningsnivå och det faktum att det inte förekommit skilsmässor i den egna barndomen. Kontula tror också att en förklaring kan ligga i var man bor. Nästan hälften av de finlandssvenskar som deltagit i undersökningen bodde på landsbygden jämfört med finskspråkiga där under en tiondel bor på landsbygden. Och på landsbygden verkar inte livsstilen vara lika stressande som i städer, slår Kontula fast. Familjeterapeuten Heikki Kurkiala­ tror också att de sociala nät­verken kan spela en roll. Har man ett bra sådant reflekteras det också på parförhållandet. Finlandssvensk eller inte, inget förhållande sköter sig självt. Vill man att förhållandet ska hålla måste man också vara beredd att vårda det. Det går inte att rulla vardagen med barn, hobbyer och jobb och samtidigt bara förvänta sig att parförhållandet ska finnas kvar som vanligt. – Den största risken är när par upphör att prata med varandra och förhållandet blir tyst, säger Kurkiala som i sitt jobb upplevt att dagens förhållanden mera handlar om lust och inte så mycket nöd. Kurkiala anser att utmaningarna för dagens förhållanden är tid och vårt sätt att kommunicera. Han upplever att folk är mer stressade och jobbar sent. En annan tidstjuv är sociala medier, telefoner och surfplattor. – Människan är mindre kommunikativ är tidigare. I stället flyr vi in i våra egna små världar. Vad gäller sexlivet går det inte att komma ifrån att det utgör en väsenlig del av ett förhållande, även om Kurkiala är noggrann med att poängtera att behovet kan variera oerhört. – Det viktigaste är ändå att båda parters behov möts. Om behoven och förväntningarna är väldigt olika uppstår förstås lätt problem. Men hur ser det ut i Österbotten? Är vi lyckliga och nöjda i våra förhållanden? Vad värdesätter vi mest i vårt förhållande? Det här ska Vasa­bladet och Österbottens Tidning reda ut i enkätundersökning. Vi är också nyfikna på hur det står till med sam­livet och om du är nöjd med ditt sexliv? Här kommer du till undersökningen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan