|

Bloggvärlden pratar bröstoperationer

NyhetsbildZoom
Sara Forsbergs Youtube-klipp har i nuläget setts av över 600.000 personer. Foto: Skärmdump från Youtube
Sara Forsbergs avslöjande väcker diskussion.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var i söndags (24.1) som Sara Forsberg från Jakobstad, även känd som Saara och Smoukahontas, publicerade klippet "My boobs are fake" på Youtube där hon berättar att hon för ett antal år sedan lät utföra en bröstförstoring. Forsberg var då 17 år och hade enligt henne själv lidit i flera år och bett till gud om att brösten en vacker dag skulle växa. Då inget hände fick Forsberg sin mammas tillåtelse att genomgå en operation.

Nu debatteras bröst- och skönhetsoperationer så gott som överallt i den finlandssvenska bloggvärlden - och åsikterna går isär. Inte över huruvida det är ok att operera sig eller inte, utan snarare kring frågan vem som sätter standarden för vad som anses feminint och vackert.

- Jag kommer ihåg hur jag stoppade bh:n, hur jag jämförde mig med andra flickor och grät. Jag försökte acceptera mig själv, men det blev svårare för varje år som gick. Nu känner jag mig mycket mera feminin och säker. Men främst av allt känner jag mig lycklig i min egen kropp, säger Forsberg i Youtube-klippet.

Bloggaren Linn Jung brottar ner argumentet om att femininitet och bröst skulle gå hand i hand i sitt inlägg och är förvånad över hur normaliserat det blivit att låta operera sig.

- På ett teoretiskt plan tycker jag det är fantastiskt och feministiskt att vi kvinnor har chansen att styra upp livet där skon klämmer, men när allt bottnar i att kvinnor ska känna sig så osäkra att de är villiga att genomgå riskfyllda operationer för att förändra hur de ser ut och bli sig själva känns det tyvärr inte lika vettigt längre. Man hör ju hur det låter - att förändra sitt utseende för att bli accepterad av sig själv och omvärlden, skriver Jung.

Bloggaren Janina Nylund poängterar att det hela inte behöver vara relaterat till diskussionen om självkänsla och var på kroppen den här känslan förslagsvis kan förkroppsligas.

- Jag kanske skulle göra det för att jag vill ha snygga bröst helt enkelt. Sådana bröst som jag tycker är snygga ... Kan inte alla bara sluta be om förklaringar angående andras val? Mina bröst och mitt liv berör ju faktiskt inte dig. Och du är inte på något sätt "bättre" än mig fastän du har lika hängiga pattar som du älskar, skriver Nylund. Sara Forsberg understryker i sitt videoklipp att hon inte vill göra reklam för plastikoperationer, men att hon definitivt vill att man ska göra det som gör en glad.

- Att skamsätta kvinnor för att de gör som de vill med sina kroppar måste få ett slut. Ingen kan känna till vad som driver en annan till att genomgå plastikkirurgi. Det kan vara årslånga depressioner eller skam, inte bara något ytligt. Det är ok att göra vad du vill med din egen kropp, så länge du kommer ihåg att äkta skönhet kommer inifrån, säger Forsberg.

Här kan du läsa några blogginlägg i ämnet: Linnea Portin: Calm your fabulous tits Karolina Åsmus: Hur diskuterar man? Amanda Audas-Kass: Bröst ska se ut på ett visst sätt Caroline Eriksson: Dags att tycka om sig själv Peppe Öhman: Rakar du dig under armarna?

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan