|

"Tills cancern skiljer oss åt" vann pris på filmfestival

NyhetsbildZoom
Jan-Olof Svarvar har gjort dokumentären om åren då Peter och Magdalena Snickars kämpade mot Peters cancer. Foto: Linus Lindholm
Jan-Olof Svarvars dokumentärfilm "Tills cancern skiljer oss åt" har vunnit första pris i sin kategori på filmfestivalen Hollywood International Independent Documentary Awards. - Roligt att den uppskattas, säger Svarvar om priset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Filmen, som på engelska har titeln "Until cancer do us part", tävlade i kategorin Bästa utländska bidrag. Enligt Jan-Olof Svarvar är det extra roligt att filmen uppskattas också utanför Österbotten. - Det är ju det roliga att en film som går nästan helt på närpesiska får sådan uppskattning utomlands. Vi håller tummarna för filmen vinner fler priser. Filmen har tidigare också bilvit uttagen till det officiella programmet på de internationella filmfestivalerna i både New York och Singapore. I helgen kommer man enligt Svarvar att lansera en egen webbplats för filmen så att tittare i Finland och Sverige kan se på den. I dagsläget finns filmen inte tillänglig någonstans. Svarvar har också förhandlat med Sveriges Televison som visat intresse för att få visa filmen i Sverige. "Tills cancern skiljer oss åt" skildrar makarna Magdalena och Peter Snickars kamp mot Peters cancer. Det var i september 2011 som Peter Snickars diagnostiserades med glioblastom grad 4, som är en av de allvarligaste sorterna av hjärntumör. När han insjuknade var tanken först att göra en videodagbok för hans närmaste, men några månader senare, när hans närminne började försämras stod det klart att han inte skulle kunna filma sig själv speciellt länge till. Familjen och filmaren Jan-Olof Svarvar, som också var Snickars goda vän, beslutade då att göra en dokumentärfilm om hela processen. I filmen får tittarna följa familjens vardag genom sjukdomens olika skeden, från september 2011 fram till februari 2015 då Peter Snickars somnade in i sitt hem.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Som efter Utøya – men större

Nya Zeeland har genom det här fått en speciell plats i 1,5 miljarder muslimers hjärta.

Nyhetsbild
Sport

Uppförsbacke för Sport A: "Killarna lär sig slutspelshockey"

ISHOCKEY Två matchstraff, åtta insläppta mål och förlust nummer två mot Blues. Framöver spelar Sports A-juniorer enbart måstematch i semifinalserien.

Nyhetsbild
Inrikes

Bil krockade med varg som bar gps-halsband i Siikalatva

En varg med gps-halsband blev överkörd av en bil i Siikalatva men verkar ha klarat sig utan allvarliga skador.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan