|

Niondeklassare bra på finska som andraspråk

De niondeklassare som läste finska som andraspråk kunde finska bra i slutet av den grundläggande utbildningen, uppger Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det utredde i fjol våras hur niondeklassarna klarar finskan. I den första nationella utvärderingen deltog mer än 1 500 elever, som hade 76 olika modersmål. 87 procent av eleverna uppnådde i utvärderingen nivån goda färdigheter. Av dem som deltog var 13 procent på den lägsta nivån, det vill säga de behärskar grunderna i finska. Elevernas färdigheter i finska bedömdes på en tiogradig skala. De som studerat längre i den finska grundskolan klarade sig bättre än övriga i utvärderingen. Hälften av eleverna hade fått hela sin grundläggande utbildning i Finland. För de övriga varierade studietiden från ett till åtta år. Elevens socioekonomiska bakgrund hade också en stark koppling till kunnandet.

Kommentarer
|

Amanda var 14 när hon sålde sex för första gången – "Jag önskar att folk hade reagerat på vad jag höll på med"

Nyhetsbild
Amanda Bergström sålde sex för första gången när hon var fjorton år gammal. Metoo blev ett personligt uppvaknande för henne och fick henne att inse att hon utsatts för övergrepp. Foto: Heidi Hakala/SPT
Många ville köpa sexuella tjänster av Amanda Bergström innan hon ens fyllt 18 år. Metoo-kampanjen blev ett uppvaknande för Bergström som talar på den nordiska metoo-konferensen i Reykjavik som inleds på tisdag.

Mest läst senaste veckan