|

Halonen: Om vi inte använder svenskan blir det inte bättre

Svenska folkskolans vänner delade ut sina pris, medaljer och vistelsestipendier för år 2016 i Helsingfors på onsdagen. Finlands president Tarja Halonen var en av pristagarna. Zoom
Foto: Lehtikuva

Svenska folkskolans vänner delade ut sina pris, medaljer och vistelsestipendier för år 2016 i Helsingfors på onsdagen. Finlands president Tarja Halonen var en av pristagarna.

President Tarja Halonen tog i dag emot Svenska Folkskolans Vänners Brobyggarpris. Halonen har ett klart budskap till finlandssvenskarna: Tala svenska med oss finskspråkiga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har alltid sagt till mina svenskspråkiga vänner att ni måste våga tala svenska med oss. Om vi inte använder svenskan blir det inte bättre, säger Halonen som på onsdagen fick ta emot Svenska Folkskolans Vänners Brobyggarpris. Enligt prismotiveringarna tilldelas Brobyggarpriset en person som med sin egen insats ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland. Halonen säger i en intervju till FNB att hon är lite oroad för svenskans framtid och att man måste hjälpa ungdomar att tycka att svenskan är kul. – När man blir äldre kan man finna att det svenska språket kan ge många saker. Det är inte bara nyttigt utan också hemskt kiva! När det blir tal om samhällsklimatet suckar Halonen djupt. – Man kan säga att atmosfären ofta är ganska sval, till och med kall. Det är inte bra, det är inte bra för oss och det är inte rätt för de här människorna som är oskyldiga till sitt öde och som har blivit tvungna att lämna sitt hemland. SFV:s Folkbildarpris gick till professorn i historia Henrik Meinander och kulturpriset till författaren och regissören Tove Appelgren.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan