Nylund konstaterade att Finlands riksdag nu skriver historia:

- Finland går från att vara en rättsstat med ett grundlagsstadgat skydd för minoriteter till att vara en republik med en enkelspårig och brutal majoritetsdiktatur. Vi bryter i praktiken med en författning som åtminstone på ett teoretiskt plan jämställt våra två nationalspråk och medborgarnas rätt att få service på sitt eget språk, finska eller svenska.

- Riksdagens social- och hälsovårdsutskott, och närmare bestämt regeringspartiernas representanter i detta utskott, har just skrivit historia - och det är en mycket, mycket ledsam sådan.

Nylund sade att processen med lagen om jourförordningen varit både en fars och en tragedi från första början.

- Den långa utlåtandetiden för utkastet till lagförslag så visar sig vara en teater utan like. Minister Rehula underströk otaliga gånger att regeringen lyssnar på fältet och därför var utlåtandetiden så lång. Och vad hände? Jo över 700 kritiska utlåtanden till trots så hände egentligen ingenting. Utkastet gick vidare till lagförslag enligt regeringens riktlinjer, utlåtanderundan var alltså ren och skär teater. Hur täcks ni, bästa regering? Jo, ni täcks. 

- Behandlingen i riksdagen visade att lagförslaget innehöll grava fel där lagberedningen i värsta fall medvetet tolkade ett tidigare utlåtande från grundlagsutskottet tvärtemot vad det det var skrivet. Detta är i sig en skandal, men reagerade minister Rehula eller vår regering? Nej, det gjorde de inte. 

Nylund lyfte fram att grundlagsutskottet ställt modellen med 12+1 främst och sagt att de språkliga rättigheterna måste tryggas i lag.

- Tryggas i lag har fram till i dag betytt service i en tvåspråkig institution. I klartext: Det har fram till i dag betytt att Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt borde ha blivit tvåspråkigt. Men istället levererar minister Rehula ett förslag till paragrafskrivning om rätten till service på svenska där den är minimerad, och uttryckligen begränsas till omfattande jour - en helt ny rättspraxis som aldrig använts tidigare.

- När man tar i bruk aldrig tidigare prövad lagstiftning, i synnerhet när det gäller grundrättigheter så borde både lagberedning, utlåtanderunda och riksdagsbehandling vara grundlig. Men vad gör regeringspartiernas medlemmar i social och hälsovårdsutskottet? Jo, först röstar de ner ett förslag om en saklig behandlingstid och sedan röstar de ner ett förslag om att få höra Justitieministeriets sakkunniga på språklagstiftning. I dag har de röstat ner förslaget om fulljour till Vasa som hade löst problemet med de grundlagsenliga rättigheterna och sedan har de röstat ner ett förslag om att som minimiåtgärd åtminstone begära ett kompletterande utlåtande från grundlagsutskottet. Det handlar om grundlagsenliga rättigheter - hur täcks ni? Hur i hela fridens namn täcks ni? Och jo, ni täcks. 

Nylund sade också att man i sådana här stunder skulle förvänta sig ledarskap från regeringspartiernas ordföranden - men att inget stöd för landets svenskspråkiga har hörts från vare sig statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) eller utrikesminister Timo Soini (Sannf). Var är den ledare som borde ha satt ner foten och sagt att nu räcker det, undrade Nylund. 

- Grundlagsutskottet sa vad som var den bästa lösningen - fulljour också till Vasa. Den främsta tjänstemannen för hela social- och hälsovårdsreformen Tuomas Pöysti sa rakt ut att det här är inte en dyrare lösning. 

- Ni har i dag trampat på mig och mina rättigheter som svenskspråkig finländare. Ni har trampat på min föräldrageneration och på mina barn. Finland är mitt fosterland. Min farfar och min morfar kämpade också för fosterlands självständighet i kriget. Vi kräver ingenting extra, vi vill bara ha vår rätt.

Nylund föreslog att jourförslaget skulle bordläggas till den 7 febuari för att ge regeringen tid  att verkställa planer på hur de svenskspråkiga rättigheterna ska förverkligas i Seinäjoki. Men förslaget röstades ner på måndagskvällen. Riksdagens plenum fortsätter behandla jourförslaget i dag, tisdag klockan 9.30.