Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. En dag kan det publiceras ekonomiska siffror som tyder på tillväxt och följande dag ett oroväckande resultat från en folkomröstning. För tillfället är börserna inne i en stark period och de politiska oroligheterna verkar inte påverka marknadssentimentet.

USA:s president Donald Trump kommer att försöka genomföra skattenedskärningar och infrastruktursatsningar. Dessa löften tolkade marknaden som positiva eftersom det skulle innebära en ökad aktivitet i den amerikanska ekonomin. Detta har resulterat i stigande långa räntor, vilket leder till förluster för ränteplacerare eftersom priserna på obligationerna sjunker då räntorna stiger. En annan faktor som inverkar på marknadsräntorna är den amerikanska centralbanken FED, som i onsdags höjde sin styrränta enligt marknadens förväntningar. Nästa år förväntas FED höja styrräntan tre gånger.Aktiemarknaden är en spegelbild av världsekonomin och företagens framtida resultat.

Det här försöker börserna prognostisera och lever vanligtvis 6-12 månader före realekonomin. På grund av detta upplever många börsen som spekulativ och obegriplig. Upp- och nedgångar hör till placeringsmarknadens natur och en placerare med en lång placeringshorisont och bra riskspridning i sin portfölj behöver inte bli nervös. Detta har historien bevisat.Riskfri avkastning existerar inte i dagens marknadsläge. Aktiemarknaden värderas lågt jämfört med räntemarknaden men i absoluta tal är aktiemarknaden högt värderad.

Detta skapar huvudbry för placerare då man traditionellt sett bygger upp sin portfölj med aktier och räntor. Därför kan det vara bra att komplettera sin portfölj med alternativa placeringar. Alternativa placeringar är en benämning på placeringsinstrument som har lågt samband med aktie- och ränteplaceringar, exempelvis fastighets- eller skogsplaceringar.

Genom att tillägga alternativa placeringar i portföljen minskar placeraren risken men inte den förväntade avkastningen. Som ordspråket på placeringsmarknaden lyder; det finns ingen gratis lunch men riskspridning är en billig sådan.