Förbundskapten Markku Kanerva upplevde trots förlusten att det fanns mycket gott i fredagens insats.

– Vi tvingades försvara ganska mycket och genom kontringar kunde vi skapa några bra lägen, säger han på Bollförbundets webbplats.

– Som helhet fungerade försvarsspelet okej. Man måste komma ihåg att många spelare hade bytts ut och många spelade tillsammans för första gången.

Mittfältaren Rok Kronaveter satte 1–0 i tolfte minuten genom en stilig frispark från ungefär 30 meter. Strax innan hade Finland en utmärkt målchans, men Eero Markkanen sjabblade bort läget efter en frispark av Robert Taylor.

Slovenien gjorde sitt andra mål strax efter halvtid. Finlands målvakt Walter Viitala tappade bollen efter en räddning på en frispark och backen Gaber Dobrovoljc kunde enkelt sätta 2–0.

Viitala tvingades lämna planen på grund av skada i 53:e minuten. Han ersattes av Ilvesmålvakten Mika Hilander som gjorde karriärens andra A-landskamp.

Hilander inledde med en prakträddning och lyckades hålla nollan i 40 minuter trots att Slovenien till och med fick en straffpark efter att Sauli Väisänen fällt anfallaren Martin Kramaric.

Hilander hade turen med sig, för anfallaren Slobodan Vuk dunkade straffen i ena stolpen.

Finland hade problem med anfallsspelet och överlag var det inte mycket som fungerade.

Eero Markkanen hade Finlands bästa läge även i andra halvlek, men slovenska målvakten Rok Vodisek var i vägen och Markkanen lyckades inte styra vidare Akseli Pelvas passning i mål. Markkanen fick sig sedan en törn och byttes ut, men inbytta Tim Väyrynen hade inte bättre flyt.

Finlands saldo från lägret i Abu Dhabi blev således en seger och en förlust och fem landslagsdebuter. I går var det IFK Mariehamns mittback Kristian Kojola som gjorde sin första A-landskamp.

– Vi fick mycket information om spelarna. Sju träningar och två matcher. En viktig grej var att få bakgrundsteamet i skick, rollerna klarnade och jag tycker allt fungerade utmärkt, säger Kanerva.

– Visst måste vi förstås också analysera vad vi måste göra ännu bättre än tidigare.

Inför Finlands följande VM-kvalmatch i Turkiet i mars krävs framför allt jobb med det gamla vanliga spöket – det haltande anfallsspelet.