Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Inför rapportperioden var marknaden neutralt positionerad, men en prydlig rapportsäsong, starka konjunkturdata och förhoppningar om skattesänkningar och avregleringar har bidragit till att lyfta riskaptiten igen. Marknaden väntar nu otåligt på besked om framför allt amerikanska policyåtgärder.

Stark konjunkturdata gör att prognoser för framtiden justeras upp. Den ekonomiska aktiviteten accelererade gradvis snabbare redan under slutet av år 2016. Även i januari var inköpschefsindexet (PMI), som är ett mått på konjunkturen, på den högsta nivån på drygt fem år. Detta indikerar att det är mycket sannolikt för att det sker en fortsatt snabb återhämtning, vilket vore en bra grund för bolagens intjäning under första kvartalet. En övergripande syn är att bolagen signalerar en något mer optimistisk bild av omsättningstillväxten, vilket vi väntat länge på, samtidigt som vinstmarginalerna fortsätter att se bra ut. Detta har resulterat i att vinstprognoserna lyft signifikant under början av året.

Under en period av stigande vinster brukar aktiemarknaden handlas till en högre värdering och detta är till dels acceptabelt, men antaganden om framtida tillväxt bör dock sänkas för de kommande åren. En del av marknaderna är redan överköpta, vilket är ett tecken på att girighet styr besluten. Det betyder att mycket av de positiva tecknen redan är inprisat i aktiekurserna. Därför är det skäl att ha en försiktig hållning till aktier generellt.

Det finns ändå möjligheter inom olika sektorer och efter att tidigare ha haft fokus på banker är det nu skäl att se på teleoperatörer. Bankerna och verkstadssektorn har utvecklats väldigt starkt under de senaste månaderna, medan nordiska teleoperatörer hängt efter i börsutvecklingen. Förutom en hög och stabil dividendavkastning kan teleoperatörer också anses ha en mer defensiv exponering mot aktiemarknaden, vilket ger förhoppningar om en bättre utveckling än i flera andra sektorer.