Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Centralbanken FED har också noterat den starka ekonomin landet befinner sig i och kommer med stor sannolikhet att höja räntan nästa vecka. Marknaden hoppas att Donald Trumps utlovade infrastruktursatsningar samt lägre företagsskatt förlänger konjunkturuppgången. Baksidan av myntet ligger i Trumps protektionistiska politik som marknaden ännu inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till.

I Europa har vi ett spännande år att vänta med många politiska händelser på agendan. Presidentval i Frankrike till våren, val i Tyskland till hösten och fortsättning på ”brexit” förhandlingarna. Många minns förra året som politiskt instabilt, och mindre dramatik lär det inte bli i år. Marknaden kan präglas av nyhetsflödet kring opinionsundersökningar i Frankrike ju närmare valet vi kommer, trots att fjolårets opinionsundersökningar inför valen visade sig vara opålitliga.

Flera ekonomiska indikatorer från Euroområdet har under de senaste månaderna gett signaler om en starkare konjunktur. Deflationsrisken är undanröjd och vi har officiellt uppnått Europeiska centralbankens målsättning på en årlig inflationstakt på 2 %. Orsaken beror till stor del på stigande råvarupriser och med råvarupriserna bortrensade var den så kallande kärninflationen 0,9 % på årsnivå i februari. Arbetslösheten har sjunkit under 10 % medan inköpschefsindex, detaljhandeln och industriproduktionen visar styrka. I och med de förbättrade konjunktursignalerna kommer de politiska valen något olämpligt.

Trots oroligheter kring de kommande valen går börsbolagen starkt och många bolag ser ljust på framtiden, vilket också syns i dividendutdelningarna. På Helsingforsbörsen är Nordea, Telia Company och Tieto exempel på bolag som med nuvarande aktiekurser ger en direktavkastning på över 5 %. För att erhålla respektive bolags dividend bör man äga aktien på årsstämman. Följande dag handlas aktien utan rätt till dividend.