Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Indexet beskriver bland annat företagens produktionsnivåer, beställningar samt lagernivåer och är därmed en bra indikator på den ekonomiska aktiviteten. Siffror över gränsnivån 50 tyder på ökad ekonomisk aktivitet, medan siffror under 50 antyder att ekonomin krymper och kan visa tecken på en kommande recession. Optimismen på marknaden tycks således återstå trots Trumps blunder kring det politiska beslutsfattandet. Dock ökade osäkerheten på marknaden efter USA:s attack i Syrien natten till fredagen. Något som även kommer påverka marknaden är hur USA:s och Kinas handelsrelationer kommer se ut framöver. Presidenterna för länderna träffades på torsdagen för att diskutera bland annat den frågan, men det mötet bjöd inte på någon dramatik.

Om vi då övergår till marknaden i Europa ligger fokus just nu på det franska presidentvalet. På tisdagen ordnades den andra valdebatten och Macron samt Le Pen är förhandsfavoriterna för tillfället.

Det blev en intressant vändning i valet förra veckan då vänsterns kandidat Melechons stöd ökade till 16 procent och är hack i häl på center-höger-kandidaten Fillons 17 procent. Macron leder dock statistiken som bäst och ser ut att gå segrande ur den första omgången. Vinner Macron valet är det positivt för marknaden eftersom Macron värdesätter ett starkare EU.

Börserna påverkas starkt av politiken. Ur placeringssynvinkel ställer vi oss på OP positiva till den europeiska marknaden, eftersom det ekonomiska klimatet och företagens resultat på sistone förbättrats samtidigt som värderingsnivåerna ser gynnsammare ut än de för USA. Om dock marknaden under våren lider till följd av vad som sker inom politiken kan det vara smart att göra tilläggsplaceringar. Speciellt när det gäller stabila inhemska bolags aktier vars framtidsutsikter inte berörs av händelserna i sig, men vars aktier dras ner på grund av den allmänna pessimismen.

Ofta kan det löna sig att köpa aktier när det känns som värst och de flesta andra flyr marknaden. Några intressanta bolag som det är värt att ta en titt på på den inhemska börsen är Uponor, Amer Sports samt Pihlajalinna. Man bör dock alltid komma ihåg att bekanta sig med vad bolagen gör och hur deras ekonomiska siffror ser ut innan man tar ett placeringsbeslut. Besluten bör vara långsiktiga, man ska köpa aktier i bolag som man känner sig bekväm med att äga åtminstone de följande tio åren.