Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. På agendan finns en rapportsäsong med stora förväntningar och flera politiska vägval. Vi får heller inte glömma den politiska oron, som tyvärr blivit ett regelbundet fenomen i våra nyhetsflöden.

Oron för ökade spänningar mellan USA och Kina tycks tillfälligt ha minskat, men relationerna mellan USA och Ryssland samt Nordkorea har däremot försämrats plötsligt och märkbart. Tonläget mellan USA och Nordkorea är fortsatt mycket högt efter det misslyckade missiltestet och senast i helgen har Australien varit objekt för Nordkoreas hot.

Marknaden tog sorgfritt och med stor lättnad emot valresultatet från franska presidentvalets första omgång, för att nu förväntas vänsterliberale Macron ha en starkare position inför den andra och avgörande omgången. Samtidigt har Storbritanniens primärminister Theresa May oväntat utlyst nyval den 8 juni.

Finska ekonomin visar vårtecken och rapportsäsongen har kommit i gång med försiktiga tillväxtnyheter från bland annat teleoperatörerna Elisa och DNA. Det som tyvärr är utmärkande bland båda bolagen är att båda presterar aningen under analytikernas förväntningar. Höga förväntningar har till dels drivit den starka börsutvecklingen och tiden för att uppfylla kraven börjar vara inne.

Teleoperatörerna som helhet kan ändå anses vara en intressant sektor och framför allt ett mera försiktigt val, ifall sommaren blir blåsig på aktiemarknaden.

Också i USA förväntar sig marknaden en bra rapportsäsong där vinsterna bland amerikanska stora bolag (S&P 500) förväntas lyfta närmare 10 procent från förra året, det skulle då vara den högsta tillväxttakten sedan 2011. Mot bakgrund av att skillnaden mellan förväntningarna på den ekonomiska aktiviteten jämfört med att det faktiska utfallet är på rekordnivåer ökar riskerna för en rekyl nedåt. Aktiemarknaden har dock fortfarande valt att se glaset som halvfullt med förhoppningar om stigande vinster i år.