Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Ännu idag gäller denna uråldriga princip för rikedom som de gamla babylonierna lärde ut redan för 4000 år sedan.

Att få pengarna att växa handlar inte om tur och skicklighet, utan det handlar endast om är flit, systematik och tid. Steg 1 på din väg till ekonomiskt oberoende är att skapa ett överskott i din ekonomi. Sedan kan du börja fundera på hur du förvaltar dina pengar. Du bör även fundera på vilken risk du är beredd att ta och vilket ditt syfte med sparandet är. Risken kan ses som antingen väldigt negativt eller fullt av möjligheter. De allra flesta av oss har svårt att förhålla sig till risk.

Nästa steg är att få dina överskotts pengar att växa. Ha som mål att skapa ett överskott av din inkomst på 10 procent och du kan vara nöjd ifall du får en genomsnittlig avkastning på 8 - 10 procent per år.

Tänk även på att återinvestera avkastningen du får av dina placeringar. För att kunna uppnå de mål som sätts upp, måste man ändra sin relation till pengar. Tänk dig att du är sparsam inte snål.

Många väljer till exempel av rädsla för risk att lämna sina pengar på depositionskontot där räntan i dagsläget inte ens täcker upp inflationen. Inflationen är det som gör att våra pengar tappar värde med tiden. Istället för att placera pengarna på kontot, tänk dig en blandning av aktier, räntor och alternativa placeringar som ger dig en portfölj med lägre risk och samtidigt potential till högre avkastning. Warren Buffet (amerikansk investerarguru) uttryckte det så väl: Diversifiering (spridning) utgör ett bra skydd mot bristande kunskap. Genom att göra köp med jämna mellanrum så sätter du inte alla dina pengar på spel på en gång. Ifall börskurserna råkar vara höga kan detta leda till en tidsmässigt långvarig förlust. Tro inte att du är smartare än någon annan. Proffsen tar hand om de stora affärerna och då är börskursen i princip alltid rätt. Ibland sker det överreaktioner på marknaden, men det ser man först i efterhand. Att investera med lånade pengar, kan medföra ett bra slutresultat. Idag kan du låna pengar billigt. Lånade pengar kan ge bra avkastning men de medför även en risk. Risken med att investera lånade pengar är att avkastningen blir mindre än räntan och du går miste om pengar.

Slutligen bör du även komma ihåg att pengar växer också på annat håll än börsen t.ex. bostäder och skog m.m. Köp det du förstår, om du inte vet vad företaget gör eller förstår produkten blir det till en gissningslek. Framförallt skapa dig ett överskott i din ekonomi och sätt pengar i arbete.