Nu har väggbonaderna blivit coola. I alla fall de som har krupit ner från väggen till jeansen. Trenden med broderade jeans startade i fjol och kunde ses på catwalken under exempelvis Alexander McQueens visningar. Men broderade jeans har tagit gatorna i besittning på allvar först i år och en som gillar trenden är stylisten Sandra Holmäng i Vasa.

– Absolut, jag älskar trenden! Den ger vanliga plagg det lilla extra och är ett enkelt sätt att få in mönster och färg.

Broderierna ser ut på lite olika sätt. Man kan se både broderade blommor och broderier som ser ut som klotter med emblem och effektfulla ord. Jeansen är oftast i mammamodell men broderier ses också på jeansskjortor och -jackor.

Holmäng har ännu inte skaffat några broderade jeans.

– Men jag har ögonen på ett par med broderier på låret.


Enkelt att fixa eget broderi

Klädbutikerna har sina egna versioner av broderade jeans men du kan också brodera dina jeans själv, och det är ganska enkelt.

– Det är inte alls svårt, allt du behöver är en modell och rätt material, säger Kaj Björk på Vörå handarbetsaffär i Vasa.

Broderimallens väv kallas stramalj och den löser upp sig när man lägger plagget i blöt efter att broderiet är färdigt. Björk rekommenderar att man använder en vassare nål än vid vanligt broderande eftersom jeanstyg är ganska tjockt.

Enligt Sandra Holmängs spåkula håller trenden i sig antagligen bara i år eller möjligen till nästa sommar.

– Antingen försvinner trenden helt eller så utvecklas den till något ännu mer.