Väderprognosen lovar ingen värmebölja men vi är lugna. Den kommer. Därför laddar vi redan nu med svalkande vattenmelon som alltid är helrätt när kalendern visar sommar. Isglass av vattenmelon med kokos och kiwi är en blandning av sött och syrligt som smälter gott på tungan. Melonpizzan med fluffig kokosmousse är en given hit på picknickfilten och vill du komma riktigt lätt undan gör du isbitar av melon. Enklare kan det knappast bli.



ISGLASS (ca 6 st)
550 g vattenmelon
4,5 msk socker
1 msk citronsaft
1 dl kokosmjölk
2–3 kiwifrukter

Skär vattenmelonen i bitar, ta bort kärnorna och mixa med en matsked socker och en matsked citronsaft. Häll i glassformar, ungefär två tredjedelar av formen, och ställ i frysen cirka tre timmar. Vispa kokosmjölk med en och en halv matsked socker tills sockret löst sig. Ställ i kylen i en halvtimme innan du häller över i glassformarna och låt frysa 45 minuter. Mixa bitar av kiwi med en matsked socker. Sila bort fröna. Ställ kiwimixen i kylen en halvtimme innan du häller över i glassformarna. Låt sedan glassarna ännu frysa minst två timmar.

Zoom

Kokosmoussen är smarrig tillsammans med de syrliga frukterna på melonpizzan. Foto: Heidi Kojonen


MELONPIZZA
1 skiva vattenmelon
1 dl fet creme fraiche
1 dl socker
0,75 dl kokosflingor
1 dl vispgrädde

Börja med kokosmoussen. Vispa creme fraiche med socker tills sockret löst sig. Blanda i kokosflingorna och ställ in moussen i kylen över natten, eller minst tre timmar för att moussen ska få kokossmak. Vispa grädden hårt och vänd ner i kokosblandningen.
Skär melonen i lagom stora "pizzabitar", ta bort kärnorna och placera ut på en tallrik. Klicka över kokosmoussen och strö över bitar av syrlig frukt och bär. Klart!

Zoom

Kyl drinken med isbitar av vattenmelon. Foto: Heidi Kojonen


ISIGA MELONBITAR
Vattenmelon i bitar

Frys in melonbitarna men se till att de inte nuddar varandra, för då blir de svåra att separera. Frys i några timmar och dekorera sedan favoritdrinken med bitarna.

Släng inte kärnorna

  • Vattenmelonens kärnor hjälper matsmältningen, vidgar blodkärlen och förbättrar blodflödet.
  • Innehåller A-, B och C-vitamin, magnesium, zink och järn.
  • Är rika på antioxidanten lykopen.
  • Du kan rosta kärnorna och strö över sallader eller smoothies.