Royals hade som väntat stora problem inledningsvis i det blöta vädret. Passningsspelet fungerade inte alls och Huskiesförsvar var på hugget då hemmalaget försökte sig på löpningsspel.

Efter fem minuter kom de första två poängen upp på ljustavlan. Royals stökade till en anfallsstart och bollen rullade in i det egna målområdet. quarterback Justin Sottilare var först på bollen och kastade ut den, men domarna ansåg att han var tacklad innan kastet och situationen slutade med självmål för Royals.

Då fyra minuter återstod av den första kvarten gjorde Royals försvarare Stacey Thomas en riktig tabbe. Han fullföljde inte sin tackling vilket ledde till att Roman Runner svängde om och löpte hem matchens första touchdown och gästerna ledde med 0–8.

I slutsekunderna av kvarten löpte sedan Sottilare hem Royals första touchdown efter ett fint anfall. Lagen bytte sida vid ställningen 7–8.

När första halvlek närmade sig sitt slut hade Royals ett ypperligt läge att gå upp i ledning, men Huskies ville annat. Sottilare kastade en fin dykande boll in i målområdet men RJ Long var inte med på noterna. Tahj Jones bröt passningen och Huskies fick anfalla.

Gästernas quarterback Stan Bedwell kastade ändå ett dåligt kast i nästa anfall och Rufail Khalifa bröt passningen och Royals återfick anfallsturen. Efter några misslyckade försök beslöt Royals sig för att pröva på ett field goal.

Spencer Cutlan har varit stark hela säsongen på sitt specialområde och sparkade in bollen från 33 yards. Royals tog därmed ledningen med 10–8 och höll den till paus.

Andra halvlek
Den tredje kvarten var ett ställningskrig på mittplan och ingetdera laget kom åt att skapa tryck.

Tidigt i fjärde kvarten gjorde Royals bort sig i försvaret vilket indirekt ledde till att Huskies kunde återta ledningen. Tre hemmaförsvarare gick på samma boll i målområdet och en motståndare blev emellan. Alltför aggressivt spel på en lätt boll. Domarna gav Huskies nya försök och då missade inte gästerna

Tommi Pinta fångade bollen enkelt och det stod 10–14. Sedan ställde Royals om och växlade upp tempot i kastspelet ordentligt. Sottilare började hitta sina yttrar och genom en kort passning till Long och en 50 yards passning till Aappo Saloranta litet senare var hemmalaget åter nära målområdet.

Royals gick upp i ledningen med 17–14 då Joakim Jakobsson satte lagets andra touchdown för kvällen och Cutlan sparkade hem tilläggspoänget.

Huskies anföll med fart och kom mycket nära Royals målområde. Men närmare än 15 yards kom gästerna inte eftersom Royals försvar spelade som bäst just då det gällde som mest. Det sista kastet som Bedwell kastade bröt dessutom Long spektakulärt.

Eftersom Royals hade en timeout kvar taktikerade hemmalaget slutet perfekt och lät spelklockan rinna ut.

Royals är därmed i final för första gången i föreningens historia. Finalen går av stapeln lördagen den 9 september.