Klockan närmar sig två. Det är natten till söndag i Solf. Harriet Eklund-Hortans, pensionerad lärare vid Solf skola, ligger och sover. Plötsligt vaknar hon av hur någon skjuter fyrverkerier mot trähuset. – Det small mot hustaket och mot fönstren. Jag blev verkligen skärrad, säger hon.

Det rör sig inte bara om vanligt villaavslutningsfirande eftersom fönstren bär tydliga brännmärken efter raketer, menar hon.

Hon ringer till 112 för att polisanmäla saken men eftersom närmsta polispatrull då befinner sig i Vasa uppmanas hon lämna in en anmälan antingen via webben eller genom att besöka polisinrättningen senare i veckan.

På måndagen fyller hon i brottsanmälan. Ofoget har gått för långt, menar hon.

– Visst har jag utsatts tidigare. Mina blommor har blivit upprivna och någon har kastat ägg mot huset. Jag har låtit dem hållas. Men med raketer är det annorlunda. Det finns ju risk för att huset fattar eld, säger hon.

Anmälningen har inte ännu behandlats av polisen. Därför uttalar de sig inte kring vad som inträffat och om det ens är ett brott och om det blir någon utredning. Eklund-Hortans har däremot sina misstankar kring händelsen. Hon ser tydliga paralleller mellan hennes tidigare yrke som lärare i Solf skola och ofoget.

– Jag flyttade till byn för fem år sedan. Innan dess hade jag inga problem. Jag hade inte heller särskilt mycket problem innan pensioneringen. Efter pensioneringen har ofoget eskalerat.

– Det borde få ett slut. Vi måste få de här människorna att förstå att det inte går att bete sig så här. Visst är jag orolig för att de kan hämnas men någon måste säga ifrån, säger hon.

Polisen: Övervakningskamera avskräcker

  • Polisinrättningen i Österbotten fick år 2016 in 1303 anmälningar om skadegörelse. Antalet fall har minskat, säger de.
  • De enskilda fallen löses ofta genom tips eller bilder från övervakningskameror. Så länge man följer reglerna för övervakningskameror får man ha dem. De kan fungera i avskräckande syfte. ß
  • Det är svårt att säga vem som är den typiska skadegöraren. I fall centrerade kring skolor är det vanligen ungdomar men även äldre kan begå liknande brott.
  • Om ingen egendom slagits sönder men personer rört sig olovligen vid ett hus och stört hemfriden kan det vara frågan om hemfridsbrott.