– I tisdags var det några vägspärrar och en gång hamnade vi i en ungefär kilometerlång bilkö på grund av en traktormarsch. Men vi kom därifrån utan större problem, säger Jari-Matti Latvalas kartläsare Miikka Anttila om förberedelserna inför rallyt.

– I dag verkade det som om livet återgår till det normala efter strejkerna.

Anttila berättar att arrangörerna varnat för eventuell ambulansbrist. Rallyts centralort Salou ligger söder om Barcelona och om det behövs extra ambulanser i Kataloniens största stad räcker de inte till i Salou. I så fall kan rallyt inte köras.

Rent rallymässigt tror Jari-Matti Latvala att de tekniska problem som stoppat hans Toyota i de senaste loppen inte längre kommer att uppstå.

– De elektroniska komponenterna byts ut lite oftare än tidigare. Jag tror att vi lyckats stoppa de problem som förekommit där, säger Latvala.

Både grus- och asfaltvägar förekommer i rallyt. På lördag och söndag blir det bara asfaltvägar.

– För mig är det viktigaste att göra en stabil, jämn tävling. Jag tippar på att Sébastien Ogier är stark här, även om han som VM-etta står inför en svår situation med lösgruset på fredag, säger Latvala.

De som startar längre bak i fältet väntas vara snabbare än Ogier, eftersom grusvägen blir bättre att köra på under rallyts gång.