Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Trots att valresultatet i Tyskland inte var helt enligt förväntningarna, samt den rådande osäkerheten kring Kataloniens framtid, har europeiska aktiemarknaden varit den starkaste under förra månaden. Ekonomiska data har på senare tid överlag varit bättre än väntat. Framöver kommer fortsättningsvis centralbankspolitiken och tillväxten att spela en stor roll med tanke på framtida avkastningar.

Aktievärderingarna, speciellt i USA, är och har varit höga en längre tid. Den beräknade förväntade avkastningen på den globala aktie­marknaden i euro för de följande 12 månaderna är i dag cirka 6 procent. Det ekonomiska läget borde gynna aktier på tillväxtmarknader och vi väljer därför att övervikta dessa på bekostnad av bland annat amerikanska aktier.

Den förväntade avkastningen på både korta och långa ränteplaceringar inom euro­området är mycket låg. Detta gör att ränteplacerarna i allt större grad söker sig till instrument på marknader med högre räntenivåer, till exempel obligationer på tillväxtmarknader. Inom ränteallokeringen vill vi fortfarande övervikta kredit- och valutarisk. I stället undviker vi europeiska statslån på grund av den höga ränterisken.

På Helsingforsbörsen sker det för tillfället nya intressanta börslistningar. Listningsemissionen för spelbolaget Rovio, känt för det framgångsrika spelet Angry Birds, visade sig som väntat ha stor efterfrågan och övertecknades mångdubbelt. Rovio fungerar i en växande bransch, men det återstår att se hur bolaget i framtiden lyckas hitta nya framgångsrecept i den hårda konkurrensen. Aktiens pris har de första dagarna efter att den börjat handlas med på börsen varit under emissionspriset.

Ett annat bolag som vill in på börsen är hälsoserviceföretaget Terveystalo. Bolaget har tidigare varit listat på Helsingforsbörsen, men köptes bort 2009. Nu försöker man på nytt och förhoppningarna är säkert att ta del av den stora vårdreformen och finländarnas ökade behov av vårdtjänster.