Latvala avbröt Spaniens VM-rally före fredagens sista sträcka. Efter dagens femte sträcka var han sjua i rallyt men hans bil började läcka olja.

– Vi vet inte varför, sade Latvala till FNB.

Läckaget upptäcktes i samband med tankning inför den sista sträckan.

– Samtidigt vägdes bilen. Där kom en teknikkille från Internationella bilsportförbundet (FIA) och sade att nu läcker det olja någonstansifrån. Vi gick för att se efter själva och märkte att det var allvarligt, sade Latvala.

Läckaget var så stort att de inte hade något alternativ än att avbryta. Latvala och kartläsaren Miikka Anttila försöker fortsätta rallyt på lördag med stöd av superrallyregeln.

– Vi har lite olja med oss men då vi inte kunde lokalisera läckan var det ingen idé att starta på sista sträckan. Vad gäller morgondagen kan vi bara hoppas på det bästa, sade Anttila.

Latvala har haft mycket otur på sistone: i de tre senaste VM-rallyna i Polen, Finland och Tyskland har tekniska framgångar hindrat hans framgång.

– Det kräver nog karaktär det här. Vi har drabbats av ganska många fel – men vi inledde året med syftet att utveckla bilen och lära oss, sade Latvala.

Mikkelsen leder

Norrmannen Andreas Mikkelsen, som kör sitt första rally för Hyundai, leder tävlingen efter fredagens etapp med 1,4 sekunder före Sebastien Ogier som kör Ford för M-Sport. Citroens Kris Meeke är trea, 3,0 sekunder efter täten.

Av Toyotas övriga finländska förare är Juho Hänninen åtta, 33,6 sekunder efter täten, och Esapekka Lappi tia (–1.05,5).

– Morgonen gick mindre bra. Jag var lite för försiktig vid de svåraste ställena, jag kunde ha pressat på mera, sade Hänninen.

Lappi har tampats med diverse problem.

– Nå, nu har vi åtminstone bromsar, men fjädringen är inte bra nog – alltför nervig, sade Lappi.

Teemu Suninen (Ford för M-Sport) är 14:e totalt och leder WRC2-klassen med en minut och 17,2 sekunder före rumänen Simone Tempestini.

Rallyt fortsätter med sju sträckor på lördag.