Zoom


Ruska 17 är Flygvapnets största övning i år och pågår 9–13 oktober. Sveriges flygvapen deltar också i övningen och det är första gången som svenska plan övar på att försvara Finland.

Flygverksamheten kommer att pågå i ett område som avgränsas av Birkala, Kuopio, Lieksa, Kuusamo, Rovaniemi, Sodankylä, Oulunsalo, Vasa och Kallax i Sverige. Flygningar görs också i luftrummet över Bottniska viken samt i Finlands och Sveriges gemensamma Cross Border-övningsområden väster om Rovaniemi.

Under övningen är Flygvapnet verksam vid baser i Rissala, Birkala, Tikkakoski och Rovaniemi men tillfälliga baser kommer att öppnas vid Karleby-Jakobstad flygplats samt flygplatserna Oulunsalo och Hallo.

Finland ställer upp med ett trettiotal Hornet-jaktplan och 14 Hawk-övningsplan. Dessutom ingår transportplan och helikoptrar. Sverige deltar med åtta stycken Gripen-jaktplan och ett radarspanings- och ledningsflygplan, kallat Argus.

Finlands och Sveriges Flygvapen började delta i varandras övningar i fjol. Då deltog bägge ländernas plan i rollen av motståndare för varandra. Också i den svenska Aurora 17-övningen som ordnades förra månaden deltog finländska Hornet-plan som en del av de försvarande enheterna. Flygningar görs dagligen mellan klockan åtta på morgonen och klockan 23 på kvällen.

Ruska 17 avslutas på fredag.