Christian Kern, 51, SPÖ, nuvarande förbundskansler:

Kern jobbade som chef för det statliga järnvägsbolaget ÖBB när han våren 2016 plockades in som ny partiledare för Socialdemokraterna. Förbundskanslerposten kom på köpet och det har inte gått något vidare för Kern, som ofta kallas "slim fit-kanslern" på grund av sina kostymval.

– Det här är den värsta kampanjen någonsin. Kern är inte särskilt strategisk och har gjort flera misstag, säger statsvetaren Reinhard Heinisch vid universitetet i Salzburg.

Christian Kern har den senaste tiden fått oönskad uppmärksamhet i och med att en analys, beställd av en tidigare rådgivare, läckt ut i pressen. Där beskrivs Kern som fåfäng och kallas "en prinsessa" som inte klarar motgångar och reagerar "nervöst, närmast panikartat" på kritik.

Hans parti har också fått tampas med anklagelser om att bedriva en smutsig valkampanj, bland annat efter avslöjanden om att en tidigare rådgivare står bakom fejkade Facebook-konton som syftat till att misskreditera ÖVP:s partiledare.

Som en följd av allt detta tros Kern sitta löst, enligt flera statsvetare som TT talat med.

Sebastian Kurz, 31, ÖVP, nuvarande utrikesminister:

Unge Kurz har gjort en raketkarriär inom politiken – som 24-åring blev han statssekreterare, vid 27 utsågs han till landets utrikesminister och i våras tog han över ett av landets största partier. Men när han i början av sommaren inledde sin valkampanj valde han att fokusera mer på sig själv, och inte ÖVP. Han lanserade en ny rörelse "Sebastian Kurz-listan – det nya folkpartiet" och har satsat på att få in nya röster i politiken.

Samtidigt har han mött kritik för att han i princip kopierat högerpopulisterna på migrationsområdet och hans retorik kring invandring och islam har hårdnat. Men det verkar gå hem, partiet leder stort i opinionsmätningarna och få blir förvånade om landets nästa förbundskansler heter Kurz.

Heinz-Christian "HC" Strache, 48, FPÖ:

Tandteknikern Strache tog 2005 över ett FPÖ med dalande stöd och har varit viktig för återuppbyggnaden av partiet. Han sågs då som den unge attraktive utmanaren, i jämförelse med de äldre politikerna i landets andra partier.

– Nu har de andra partierna lyckats locka yngre män, eller män med "slim-fit-kostymer", och han är den som varit med länge. Rollerna är liksom ombytta, berättar Reinhard Heinisch, som säger att det pratas en del om Straches tydliga åldrande i Österrike.

Den här valkampanjen har HC Strache och partiet mjuknat i sin retorik kring invandring och framstår inte längre som lika kritiska mot EU.

Nu finns de som lurar i vassen och väntar på första bästa felsteg från Strache, säger Heinisch. Exempelvis Norbert Hofer, som förlorade presidentstriden mot Alexander van der Bellen förra vintern.

Fakta: De tre stora partierna

  • SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds i dag av Christian Kern, som också är landets förbundskansler. Ligger också det på cirka 23–25 procent i opinionsmätningarna.
  • ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt, konservativt. Har legat på runt 33 procent i opinionsmätningarna de senaste månaderna. Leds av 31-årige Sebastian Kurz, landets nuvarande utrikesminister.
  • FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) Grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-Christian Strache och har tappat i opinionsmätningarna. Ligger nu på cirka 23–25 procent.
  • Källa: APA, AFP, Nationalencyklopedin (FNB–TT)