Det ledde till att asylsökande bland annat inkvarterades i byggnader med så pass omfattande säkerhetsproblem att ingen borde ha bott där. Bland annat inkvarterades flyktingar i byggnader med brandsäkerhetsproblem. Det fanns också byggnader som tagits ur bruk på grund av problem med inneluften.

Det här framgår av en undersökning som Räddningsinstitutet gjort. Utredningen är en del av ett mer omfattande projekt som leds av Inrikesministeriet och där olika aktörers beredskap att ta emot flyktingar utreds.

Ett problem som fanns då tusentals flyktingar började komma till vårt land var att potentiella flyktingförläggningar inte på förhand kartlagts i alla regioner, trots att ministeriet på våren 2015 bett NTM-centralerna att göra det.

Det ledde till att Migrationsverket tog initiativ i frågan och började leta fram lämpliga lokaler. Men ibland förmedlades inte uppgifterna om en ny förläggning vidare till myndigheterna i regionen.

– Räddningsverket kände inte nödvändigtvis till att en förläggning grundats, säger Esa Kokki som är forskningschef på Räddningsinstitutet.

I vissa fall gjordes brandinspektioner och räddningsplaner upp först i efterhand.

Enligt rapporten var problemen värst i den första fasen. I nuläget är säkerheten på en bättre nivå.