På fredagen inleddes ett massevenemang för biohackare i Helsingfors, med ett fullspäckat program med föreläsningar om hur man ska kunna skapa den bästa tänkbara versionen av sig själv.

Biohackare är personer som med hjälp av biologiska och teknologiska hjälpmedel försöker optimera sin egen kropp och hjärna. Det ska uppnås genom näring, motion och vila. Ofta inleds projektet genom att fokusera på en delhelhet.

– Syftet är att hitta de egna problempunkterna, till exempel sömnproblem. Att lyssna på meditativ musik då man lägger sig är att biohacka. I grund och botten handlar det om att med hjälp av teknologin hacka sin egen biologi för att effektivera vardagen, säger Ben Greenfield.

Greenfield är något av en guru inom biohackingen. Han har använt sig själv som försökskanin och blivit känd på den vägen. Hans föreläsning i Helsingfors handlade om tarmfloran och dieten.

– Största delen av biohackingen hänger ihop med eller påverkar tarmaktiviteten. Det är viktigt att förstå sig på tarmfloran för den utgör en tiondel av människan, säger han.

Ständig självobservation

En väsentlig del av biohackingen är att ständigt mäta sig själv. En deltagare i Helsingfors är amerikanen Chris Dancy som påstås vara världens mest uppkopplade man. Han granskade sina kroppsfunktioner med hjälp av 700 olika sensorer eller mätare av andra slag.

En annan som tagit det hela till extrema nivåer är Thomas Blomseth Christiansen – han skrev upp varje nysning och påstår sig ha blivit av med sina allergier sedan han identifierat mönstret bakom nysningarna.

– Det låter galet men vi behöver de här pionjärerna. De ger oss information om hur vi ska leva, säger biohackaren Teemu Arina.

Och man behöver inte gå så långt som exemplen ovan för att få fram värdefull information, säger Arina.

– Man borde fästa uppmärksamhet vid det beteende man vill ändra på. De olika sensorerna påminner en om när man borde röra på sig eller sova.

Finland har potential

Arinas pekfinger pryds av en ring som utvecklats i Finland. Den mäter sömnkvaliteten, aktiviteten, kroppsvärmen, stressnivåerna och pulsen. Han tror att Finland har alla förutsättningar att bli en stormakt inom biohacking.

– Finland är redan nu en föregångare i Europa. Vi har en långt utvecklad välfärdsteknologisektor. De finländska näringsföretagen är kanske världens främsta.

Han berömmer bland en produkt som består av finskt källvatten och benbuljong av ren. En produkt som han tycker kan bli en framgångsrik exportvara.

– Benbuljong är en väldigt stor trend inom branschen i USA.