Ordförandelandet Estland presenterade tidigt i går kväll ett nytt kompromissförslag som skulle underlätta situationen för Finlands del. Men miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) sade ändå att Finland inte kan godkänna förslaget. Finland lade sedan ned sin röst i den sista omröstningen.

Estland föreslog ursprungligen att EU-länderna skulle få ett kompensationsutrymme på 360 miljoner koldioxidton under de 10 följande åren. Finlands andel skulle ha varit 44,1 miljoner ton. Senare ändrades förslaget så att Finlands andel höjdes med 10 miljoner ton.

Mötet avslutades då Estland meddelade att det inte kan presentera något nytt kompromissförslag. Tiilikainen tackade de andra medlemsländerna för det stöd och den förståelse de gett Finland. Han sade att Finland vill använda inhemskt virke i stället för att importera.

– Finland söker möjligheter för att vår industri ska kunna köpa virke från hållbart skötta finländska skogar i stället för att importera utanför EU, sade Tiilikainen.
Zoom

Mats Nylund Foto: Eva-Stina Kjellman


Mats Nylund (SFP) är missnöjd med resultatet.

– Ministerrådets ställningstagande har varit betydligt negativare än parlamentets. Det hela betyder att vi förlorat rond två, men ställningen är ännu 1-1.

Nylund säger att det är ett bakslag, men att loppet är inte kört.

– Man kan inte bygga upp system där Sverige får avverka 80 procent av sin skog och Finland 60 procent. Det finns ingen logik i det, det måste vara jämnlika villkor, säger han.

Finlands önskemål hade varit en kompensation på 117,7 miljoner ton åren 2021–2030. Nu ser Finland ut att få en kompensation på 54 miljoner ton. Finland har lobbat starkt för att ändra formlerna som ska användas för beräkningarna.

Sverige är däremot nöjt med uppgörelsen.

– Jag tycker att det var väldigt bra att vi lyckades komma överens så att vi nu har tydlighet och transparens i hur skogen ska beräknas, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).