17-åringen gör sin debut på samma ställe där Jari-Matti Latvala körde sin första VM-tävling, i Wales.

– Jag minns hur jag i målet efter andra sträckan funderade på om jag någonsin kört på så hala vägar. Hur halt det var och hur fästet varierade var en överraskning, säger Latvala.

Rovanperä märkte ungefär samma sak då han gjorde upp de så kallade noterna inför loppet tillsammans med sin kartläsare.

– Det var blött och halt. Det var ingen supersvår rutt, men inte lätt heller. Det är mycket nytt och inbromsningar i hög fart på hala vägar, säger Rovanperä.

Han tävlar i klassen WRC2, där det närmast kryllar av unga finländare. Jari Huttunen VM-debuterar i en Hyundai, medan Juuso Nordgren gör sitt andra lopp i Skodas WRC2-stall. Teemu Suninen tillhör toppnamnen i klassen och kör för samma stall som Rovanperä, M-Sport Ford.

– Rutin är det centrala nu. Det måste jag få mer av med tanke på kommande gånger här. Jag måste nog hålla igen lite för att komma igenom samtliga kilometer, säger Rovanperä.

Lång dag

Kalles pappa Harri Rovanperä nådde som bäst en andra plats i det brittiska VM-rallyt i Wales. Han finns med i stödtrupperna på plats, men försöker undvika en alltför stor roll. Det verkar ha lyckats.

– Det har inte kommit några råd, men under tävlingens gång får jag säkert bra tips, säger Kalle Rovanperä.

Måndagen blev en lyckad testdag för Kalle Rovanperä – känslan för bilen är bra. Det kan behövas, för som debutant får han ett högt startnummer och lär tvingas köra på slitna vägar. Det gäller speciellt på lördag, då 140 kilometer specialsträckor står på programmet – utan servicepauser.

– Det blir som ett helt FM-rally på en dag. Där får man akta sig för punkteringar, säger Rovanperä.

22-åringen Jari Huttunen bekantar sig i och med VM-debuten med teamet Sarrazin Motorsport, som använder bilar från Hyundai. Han har valts in i Hyundais specialprogram för unga förare och kommer att köra hela VM-serien för Sarrazin Motorsport nästa säsong.

– Jag har inte testat bilen alls, så jag kan inte vara speciellt optimistisk. Men teamet konstaterade att det här bara är en testtävling, säger Huttunen.