Fordföraren Elfyn Evans körde den snabbaste tiden på sex av lördagens sträckor i Wales rally och leder med 49,8 sekunder.

Sex sträckor återstår att köra.

Det blev lite ommöblering bland förarna under lördagens näst sista sträcka. Sträckan på 13,91 kilometer kördes i mörker och dimma och var svår. Till exempel tappade Thierry Neuville mer än en halv minut från täten och föll en placering från tvåa till trea. Sebastien Ogier, som jagar sin femte VM-titel, krockade också lätt.

För finländarnas del var mörkret gynnsamt när Jari-Matti Latvala lyckades förbättra med två placeringar och steg till fyra. Han körde snabbast av alla på den 15:e sträckan.

– När förhållandena är svåra gäller det att våga attackera, när jag annars inte verkar klara mig i dagsljus, sade Latvala till VM-seriens radio.

Latvala har bara 1,3 sekunder upp till trean.

Förutom Evans och Latvala var det bara belgaren Neuville som körde snabbast på en sträcka.

Hänninen avbröt

Latvalas stallkompis i Toyota Juho Hänninen avbröt på den 14:e sträckan. Främre fjädringen på hans bil gick sönder när han körde på en höstack vid vägen. Skadorna på Hänninens bil var så omfattande att han inte mer han fortsätta på söndag.

Esapekka Lappi är nionde, efter 15/21 sträckor. Han är drygt 2,5 minuter från täten.

– Man såg ingenting alls på vissa ställen. Det är lätt att göra misstag men å andra sidan kan man också förbättra sin position. Jag var långsam, sade Lappi om den 15:e sträckan.

Säsongens näst sista rally tar slut på söndag.