Det är Forststyrelsen som står bakom undersökningen som gjordes bland dem som besökte Kvarkens skärgård i somras. I undersökningen ville man veta vad besökarna tyckte om världsarvet och olika friluftstjänster, som till exempel naturstigar. De som svarade var huvudsakligen väldigt nöjda med sitt besök, men många gav även utvecklingsidéer.

Totalt fick man in drygt 500 ifyllda frågeformulär från olika besöksmål, bland annat Saltkaret i Svedjehamn, Sommarö fortområde, Valsörarna, Rönnskär (Fäliskäret), Mickelsörarna (Kummelskär) och Molpehällorna. Enligt undersökningen var Svedjehamn och Replotbron de mest besökta utflyktsmålen.

– Den typiska besökaren var 45–64 år gammal och reste tillsammans med sin familj. De flesta hade besökt världsarvet tidigare, säger världsarvskoordinatorn Susanna Lindeman från Forststyrelsen.

Ett besök till Kvarkens världsarv ingick i mångas reseplaner.

– Faktumet att det handlade om ett världsarv var viktigt i reseplaneringen för ungefär hälften av de som svarade. Men för en fjärdedel av de som svarade hade världsarvsstatusen ingen betydelse då de planerade sin utflykt, säger Lindeman.


Naturen lockade mest

De viktigaste orsakerna för att besöka Kvarkens skärgård var för att uppleva naturen och landskapet. Att vandra i naturen var den populäraste aktiviteten, men även att göra naturobservationer var viktigt för många. De besökare som svarade uppskattade att besöket ökade deras välmående, och att hälsoeffekterna av detta var värda minst 100 euro. De flesta var på dagsbesök.

De besökare som inte var bosatta i närområdet övernattade oftast antingen i världsarvet eller i dess närhet.

I besökarundersökningen ingick också frågor om hur mycket pengar man använt under besöket. Utgående från det har Forststyrelsen beräknat att friluftslivet i världsarvet årligen genererar cirka 3,5 miljoner euro och 36 årsverken till den lokala ekonomin.


Många utvecklingsidéer från besökarna

Enligt undersökningen är besökarna klart nöjdare med sitt besök nu än för sju år sedan.

– Det är glädjande nyheter, eftersom kommunerna och Forststyrelsen satsat en hel del resurser på att förbättra friluftstjänsterna i världsarvet, säger Lindeman.

Mest nöjda var besökarna med områdets renhet och säkerhet, variationen i landskapet, parkeringsplatserna, vandringslederna samt ledernas informationstavlor och eldplatser.

– Utvecklingsidéer hade besökarna gott om och det motiverar oss att fortsätta förbättra och utveckla området, säger Lindeman.

Många kortväga besökare till världsarvet

  • Nästan hälften av de som svarade var fast bosatt i en av de fem världsarvskommunerna, oftast i Vasa eller Korsholm. Av besökarna kom 41 procent från andra delar av Finland och 14 procent var utländska turister.
  • Andelen utländska resenärer har ökat med fem procent från den förra undersökningen som gjordes 2009. Sverige var det vanligaste hemlandet bland de utländska turisterna. Övriga hemländer utöver EU-länder var USA, Kanada och Kina.
  • Av de som deltog i undersökningen visste 85 procent på förhand om att området ingår på världsarvslistan, och 71 procent visste även varför det hade fått världsarvsstatusen.
  • Källa: Forststyrelsen