Det svenska företaget Tele Radio har utvecklat och marknadsfört radiostyrning till bland annat kranar och olika transportanordningar sedan 1955. Huvudkontoret finns i Askim utanför Göteborg, men bolaget har verksamhet och återförsäljare runt om i världen. Nu finns ett dotterbolag också i Finland när Tele Radio tar över företaget radio-ohjaus.fi:s verksamhet i Runsor i Vasa. Bolaget byter samtidigt namn till Tele Radio Finland. Tele Radio går in som majoritetsägare i bolaget, kvar som ägare blir Henrik Lähdekorpi. Ny delägare är också Anders Rönngård.

– En stark tillväxt bekräftar att vår närvaro på den finländska marknaden är viktig. Henrik Lähdekorpi och Anders Rönngård har skött återförsäljningen i Finland och samarbetet med dem fortsätter inom ramen för dotterbolaget, säger Ola Samelius, vd för koncernen Tele Radio.

Korsholmsföretaget Lähdekorpi-Invest har via företaget radio-ohjaus.fi fungerat som importör och återförsäljare av Tele Radios produkter sedan början av 2000-talet. Det hela började när bärgningsföretaget Lähdekorpi började få förfrågningar om att importera Tele Radios lösningar till Finland.

– Det var min far som med jämna mellanrum importerade produkter och lösningar och med åren har verksamheten fått en allt större roll. För två år sedan bestämde jag mig för att satsa på detta medan min bror fortsatte med bärgningsföretaget. Nu har vi över tusen leveranser per år, berättar Henrik Lähdekorpi.

Radiostyrning kan tillämpas på många olika produkter och lösningar. Henrik Lähdekorpi berättar att möjligheterna är många, men ett vanligt användningsområde är tunga fordon. Olika grindar och tunga dörrar inom industrin är ofta också radiostyrda.

– Det kan handla om påbyggnader på lastbilar, lyftare, traverser eller olika kranar. Men vi har också sålt lösningar till så pass överraskande ställen som kyrkor. Kyrkvaktmästaren behöver bara trycka på en knapp så börja kyrkklockorna slå, säger Lähdekorpi.

Räckvidden kan variera från 70 upp till 500 meter. Han säger att en radiostyrd lösning är säker.

– Chauffören behöver inte stå bredvid fordonet utan kan stå en bit ifrån. Det är ofta också billigare med en radiostyrd lösning. Det behövs inga kablar och andra fasta lösningar, säger han.

Tele Radio Finland siktar på tillväxt och det kan också betyda nyanställningar.

– Vi blir snart tvungna att anställa. Fortsätter tillväxten blir det svårt att hantera alla beställningar på två personer, säger Lähdekorpi.