Det var vid åttatiden på måndag morgon som polisen i Borgå fick larm om ett våldsbrott i en lekpark i centrala Borgå. När patrullen kom på plats visade det sig att offret var ett treårigt barn.Barnets pappa hade bara en kort stund innan olovligen hämtat barnet från barnets hem. Han tog med sig barnet till den närliggande lekplatsen i Lyceiparken, där han började misshandla barnet. Bland annat slog pappan barnet med kniv.

Polisen kunde gripa pappan på brottsplatsen. Pappan gjorde motstånd mot polisen, men polisen brottades ner honom.

Barnet togs omedelbart med helikopter till sjukhuset, där barnet dog. Pappan misstänks för brott mot liv.

Pappan är kring 40 år och fransk medborgare. Förundersökningsledaren kommissarie Jyri Hiltunen vet inte hur länge pappan har bott i Finland.

– Vi har pratat med honom, han pratar bra engelska, säger Hiltunen.

Förhöret med pappan äger rum på tisdag. Hittills har polisen pratat med honom bara kort. Diskussionen handlade om pappans försvarsadvokat samt förhörsspråket.

Flera personer blev vittne till händelserna.

– Vi har hört vittnen samt den patrull som var på plats, säger Hiltunen.

Det mest akuta skedet av utredningen var över på måndag eftermiddag. Pappans motiv och omständigheterna kring dådet är fortfarande oklart.

Hiltunen vill inte uttala sig om familjens interna angelägenheter eller om paret hade fler än ett barn.

Enligt MTV var barnets föräldrar involverade i en vårdnadstvist. Tv-kanalen har fått tag på en dom som utfärdats av Östra Nylands tingsrätt i september.

Av domen framgår att paret träffades i Paris 2008. Mannen flyttade till Finland och 2014 fick de en dotter.

Förhållandet tog slut 2016, men pappan vägrade flytta ut ur lägenheten. I februari 2017 blev han vräkt med tingsrättens beslut. Innan dess tillbringade mamman och dotter tre veckor i ett skyddshem. Orsaken var pappans våldsamhet.

Efter vräkningen kidnappade pappan dottern över natten totalt tolv gånger. I början av 2017 dömdes mannen för tre misshandelsfall, där ett av offren var hans andra dotter. Den andra dottern är under 15 år.

I början av juni skaffade pappan i hemlighet för mamman ett franskt pass för dottern och tog henne till sin hemtrakt i Karibien. Mamman hämtade hem flickan i juli.

Därefter utreddes vårdnadstvisten i tingsrätten. Enligt mamman hade pappan hotat att döda sig själv och mamman ifall beslutet var illa för honom.

Pappan var arbetslös och saknade stadigvarande adress. Rätten gav mamman vårdnaden.

Pappan var missnöjd med tingsrättens beslut och överklagade det till hovrätten.

Mamman hade ansökt om besöksförbud för pappan, men processen var inte avslutad vid tidpunkten för våldsdådet.