Institutet för hälsa och välfärd (THL) kritiserar i ett utlåtande de finländska kommunerna för deras brist på systematisk utvärdering av vilka följder ett beslut kan ha för invånarnas välbefinnande.

– Innan man fattar ett viktigt beslut borde man göra en förhandsbedömning, säger Timo Ståhl som är ledande expert vid THL i ett pressmeddelande.

Att på förhand bedöma följderna av ett beslut är ett av de viktigaste redskapen för att man ska kunna presentera ett välbefinnande- och hälsoperspektiv i det kommunala beslutsfattandet. Tre av fyra kommuner gör inte sådana bedömningar enligt THL.

– Då samtidigt bara varannan kommuns ledningsgrupp har behandlat hälsoskillnaderna mellan olika folkgrupper blir bilden av hur välbefinnandet leds oroväckande, säger Ståhl.

Siffrorna han hänvisar till bygger på uppgifter som THL under våren 2017 samlade in från 270 kommuner.

Som helhet utvecklas ändå arbetet med välbefinnande och hälsa i kommunerna på i positiv riktning.

– Kommunerna har insett att de även efter landskapsreformen behöver ett kunnande i frågor som berör främjandet av välbefinnande och hälsa, säger Ståhl.

Kommunerna och de blivande landskapen bör ha tydliga strukturer och ansvarsuppgifter så att en planenligt och målinriktat arbete för hälsa och välbefinnande ska vara möjligt.

– Nu är det viktigt att se till att till exempel praxisen för förhandsbedömning som en del av ledarskapet förverkligas, säger Taru Koivisto som är direktör vid social- och hälsovårdsministeriet.