400 församlingar har deltagit i insamlingen och de flesta har samlat in knappt 1 euro per medlem. En av dem utmärker sig med en summa som är dubbelt högre än de andra: Tammerfors svenska församling med över 6 euro per medlem. Av de svenskspråkiga församlingarna är Korsnäs tvåa med 3,3 euro per medlem, följt av Sund-Vårdö på Åland med 2,5 euro per person. President Sauli Niinistö, insamlingens beskyddare, fick i dag ta emot redovisningen.

– De tiotusentals frivilliga inom Gemensamt Ansvar har igen gjort ett bra jobb. Vid sidan av de pengar som samlas in för hjälparbete är ett viktigt resultat att synliggöra nöd som annars inte syns. Med medel från Gemensamt Ansvar kan man stärka hur offer för människohandel känns igen och snabbare styra dem till hjälp och stöd, säger chefen för insamlingen Gemensamt Ansvar Tapio Pajunen.

Kyrkan samarbetar med Monika-Naiset, Flyktingrådgivningen, Pro-tukipiste och Brottsofferjouren för att hjälpa personer som har fallit offer för människohandel. Insamlingsmedlen används till att utveckla stödpersonsverksamhet och uppsökande arbete, stärka de anställdas förmåga att identifiera och nå ut till offer för människohandel, och till olika former av krishjälp. Dessutom får offren tillgång till tolk och har en låg tröskel för juridisk rådgivning.

– Förutom kunskap och handledning kan vi erbjuda mat, rena kläder och en trygg plats att sova på följande natt. Med krishjälp i ett tidigt skede och effektivt stöd kan vi ge offren det stöd och skydd de behöver och även uppmuntra dem att ta kontakt med myndigheter, säger Jaana Kauppinen, verksamhetsledare för Pro-tukipiste.

Insamlingsmedlen går också till internationellt hjälparbete, till exempel i Jordanien. I Jordanien ligger tyngdpunkten på utbildning som leder till sysselsättning, möjligheter till fritidsintressen och psykosocialt stöd till syriska flyktingar i åldern 12-30 som bor i läger och lokala samhällen. Genom att hjälpa flyktingar att bygga ett nytt liv nära hemorten, minskar risken att de blir offer för människohandel eller människosmuggling.

– Olika utbildningsaktiviteter har gett hopp, återgett ungdomar motivationen att lära sig nytt och gjort dem mera öppna och sociala, säger 21-åriga Fatima Hariri som flytt från Jordanien till Syrien där hon bor i flyktinglägret Za’atari.

Nästa års kampanj går ut på att motverka hunger och fattigdom. Insamlingen startar söndagen den 4 februari och den leds av biskopen i S:t Michels stift Seppo Häkkinen.